Martin Krsek

Martin Krsek

Datum narození: 25. 6. 1974
Místo narození: Ústí nad Labem
Profese: 5. senátor za Ústí nad Labem, historik, novinář, spisovatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Martin Krsek v senátních volbách 2022 vybojoval křeslo v horní komoře za obvod č. 31 - Ústí nad Labem. Kandidoval jako nestraník za hnutí SEN 21.

Absolvoval obor kulturně-historická regionalistika se specializací stavební historie na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Nejprve Martin Krsek pracoval jako novinář a roku 2007 se stal vedoucím historického oddělení Muzea města Ústí nad Labem.

Krsek redaktorem Toulavé kamery

Martin Krsek je autorem řady knih. Jmenujme např. Julius Lippert a německé prostředí v Čechách (2010), Nejslavnější značky Ústeckého kraje (2012), Brná nad Labem: 960 let obce (2017), 140 let muzejnictví na Ústecku (2018), Almanach 1868-2018 (2018).

Napsal několik scénářů. Martin Krsek mj. dlouhodobě spolupracuje na reportážích populárního pořadu České televize Toulavá kamera, v němž se zaměřuje na krásy Ústeckého kraje.

Kromě toho Martin Krsek začal učit na univerzitě třetího věku a je spoluautorem unikátní internetové databáze ústecké architektury www.usti-aussig.net.

Do Senátu se Krsek dostal ve 2. kole

Do politiky Martin Krsek vkročil ve volbách 2014, v nichž se dostal jako nezávislý na kandidátce subjektu PRO! Ústí do Zastupitelstva města Ústí nad Labem.

Mandát Martin Krsek ve volbách 2018 a 2022 obhájil. V roce 2018 se stal i zastupitelem městského obvodu Ústí nad Labem-Střekov. Neuspěl v krajských volbách 2020.

V senátních volbách 2022 Martin Krsek zvítězil v druhém kole a získal křeslo v horní komoře za obvod č. 31 - Ústí nad Labem. Kandidoval jako nestraník za hnutí SEN 21 s podporou Zelených, hnutí JsmePRO! Kraj, Pirátů a Liberálně ekologické strany.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Marie Pěnčíková
Marie Pěnčíková
zobrazit profil Zdeněk Faltus
Zdeněk Faltus
zobrazit profil Romana Bělohlávková
Romana Bělohlávková
zobrazit profil Ivan Jančárek
Ivan Jančárek
zobrazit profil Jaroslav Hejl
Jaroslav Hejl
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Radim Babinec
Radim Babinec