Jana Zwyrtek Hamplová

Jana Zwyrtek Hamplová

Datum narození: 18. 5. 1965
Profese: 6. senátorka za obvod č. 76 - Kroměříž, právnička
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jana Zwyrtek Hamplová, která byla krátce poslankyní, se ve volbách 2022 stala senátorkou za hnutí NEZ za obvod č. 76 - Kroměříž.

Po gymnázium v Zábřehu Jana Zwyrtek Hamplová, rodným jménem Jana Hamplová, absolvovala Fakultu právnickou Univerzity Karlovy. Poté působila v advokacii, byla novinářkou a též vysokoškolskou pedagožkou.

Dělala také referentku a tajemnici na Městském národním výboru v Mohelnici. Jako právnička se Jana Zwyrtek Hamplová specializuje na veřejné právo, tematiku samosprávy a státní správy. Získala ocenění Právník roku 2019 v soutěžní kategorii Správní právo.

Hamplová byla mohelnickou starostkou

Do politiky se Jana Hamplová (členka ČSSD v letech 1996 až 2004) pokusila vkročit v roce 2002. Do Sněmovny se dostala až dodatečně, a to v červenci 2005 jako náhradnice poté, co zemřel poslanec Pavel Dostál. Setrvala v ní do voleb 2006.

V letech 1998 až 2014 Jana Zwyrtek Hamplová působila v Zastupitelstvu města Mohelnice. Od dubna 2013 byla rok tamní starostkou za hnutí Nezávislí. Po volbách 2014 odmítla složit slib zastupitelky. Ve volbách 2018 nekandidovala.

Do Senátu se Zwyrtek dostala v 2. kole

V roce 2008 Jana Zwyrtek Hamplová neuspěla ve volbách do Senátu za obvod č. 66 - Olomouc. Kandidovala na Nezávislé. Křeslo v horní komoře vybojovala ve volbách 2022 za NEZ v druhém kole voleb. Stala se senátorkou za obvod č. 76 - Kroměříž.

Manželem Jany Zwyrtek Hamplové byl František Zwyrtek, někdejší celostátní předseda hnutí Nezávislí.


 

 

Další Politici

zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek
zobrazit profil Marcela Melková
Marcela Melková
zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Petr Robejšek
Petr Robejšek
zobrazit profil Irena Blažková
Irena Blažková
zobrazit profil Lukáš Curylo
Lukáš Curylo
zobrazit profil Richard Brabec
Richard Brabec