Jiřina Šiklová

Datum narození: 17. 6. 1935
Datum úmrtí: 22. 5. 2021
Místo narození: Praha
Profese: socioložka, spisovatelka, pedagožka, signatářka Charty 77
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Socioložka a spisovatelka Jiřina Šiklová, někdejší členka KSČ, byla známá coby zakladatelka a propagátorka genderových studií a organizátorka dovozu exilové literatury.

Po gymnáziu Jiřina Šiklová, rozená Jiřina Heroldová, absolvovala historii a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Stála u zrodu Katedry sociologie na FF UK. V KSČ, v níž byla v letech 1956 až 1969, patřila k reformnímu křídlu.

JIŘINA ŠIKLOVÁ - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Po propuštění z univerzity Jiřina Šiklová pracovala jako uklízečka, než našla místo sociální pracovnice na geriatrickém oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se zapojila do disentu.

Od 70. let 20. století spolupracovala s Petrem Pithartem na pašování exilové a samizdatové literatury ze Západu do tehdejšího Československa, za což byl signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová perzekuována a vězněna.

Po Sametové revoluci 1989 se Jiřina Šiklová vrátila k přednášení sociologie na FF UK v Praze, kde do roku 2000 vedla Katedru sociální práce, již spoluzakládala. Vytvořila, řídila a podporovala Centrum a knihovnu Gender Studies v Praze.

Do politiky se Jiřina Šiklová neúspěšně pokusila vstoupit za Stranu zelených, a to ve volbách 2009 do Evropského parlamentu a v parlamentních volbách 2010.

Byla členkou správní rady několika nadací, např. Vize 97 nebo Nadace Charty 77 - Konto Bariéry. Jiřina Šiklová publikovala v řadě periodik a napsala několika knih. Jmenujme např. Studenti a ideologie na západě (1969), Deník staré paní (2003), Stoupenci proměn (2011) či Vyhoštěná smrt (2013).

O JIŘINĚ ŠIKLOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Patronka festivalu demokracie a občanské společnosti Zlínské jaro Jiřina Šiklová zemřela 22. května 2021. Bylo jí 85 let.
l

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym
zobrazit profil Stanislav Blaha
Stanislav Blaha
zobrazit profil Bella Thorne
Bella Thorne
zobrazit profil Luboš Petruželka
Luboš Petruželka
zobrazit profil Tomáš Zima
Tomáš Zima
zobrazit profil Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová
zobrazit profil Jan Žaloudík
Jan Žaloudík