Svatopluk Karásek

Svatopluk Karásek

Datum narození: 18. 10. 1942
Datum úmrtí: 20. 12. 2020
Přezdívka: Sváťa
Místo narození: Praha
Profese: písničkář, evangelický duchovní, disident, signatář Charty 77
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Písničkář Svatopluk Karásek, evangelický duchovní, v letech 2002 až 2006 poslanec US-DEU, zemřel 20. prosince 2020. Bylo mu 78 let.

Vystřídal řadu škol a profesí. Svatopluk Karásek navštěvoval zahradnickou školu v Děčíně, později vinařskou školu v Mělníku a po neúspěšném pokusu o přijetí na teologii pracoval v kladenských dolech. Později se dostal na teologickou fakultu Univerzity Karlovy.

SVATOPLUK KARÁSEK NA OPERACI SRDCE

Po ukončení studií působil tři roky jako kněz, než mu komunistický režim odebral státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. Následně Svatopluk Karásek pracoval jako správce depozitáře na hradě Houska.

Svými písněmi a vztahy s undergroundem si Svatopluk Karásek proti sobě ještě více poštval totalitní režim. V roce 1976 dostal v procesu s The Plastic People of the Universe osm měsíců nepodmíněně.

Byl jedním ze signatářů Charty 77. Poté Svatopluk Karásek ještě několikrát skončil ve vyšetřovací vazbě a v roce 1980 pod nátlakem Státní bezpečnosti i s manželkou a třemi dětmi opustil republiku.

Po Sametové revoluci 1989 Svatopluk Karásek jezdil do Česka a v roce 1997 se vrátil natrvalo. Stal se opět farářem a také sám či se skupinami Pozdravpámbu a Svatopluk vystupoval. Kromě hudebních alb vydal řadu publikací s církevní tematikou, sbírek písňových textů a kázání.

V letech 2002 až 2006 byl Svatopluk Karásek poslancem za US-DEU, dále pak zmocněncem vlády pro lidská práva (2004 až 2006). Dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Po komunálních volbách 2014 usedl na čtyři roky do Zastupitelstva městské části Praha 1.

O SVATOPLUKOVI KARÁSKOVI ČTĚTE ZDE>>

Svatopluk Karásek byl dvakrát ženatý. S první manželkou Stáňou se vzali v roce 1968. Téhož roku se jim narodila dvojčata, která však záhy zemřela. V následujícím roce měli dceru Adéla, v roce 1974 syna Šimona a v roce 1977 dceru Kristýnu.

Po smrti manželky (rok 1997) se Svatopluk Karásek oženil s úřednicí Pavlou, která mu porodila dceru Kláru. Společně adoptovali dceru Markétu.

Bratrem Svatopluka Karáska byl fotograf Oldřich Karásek.

Písničkář Svatopluk Karásek zemřel 20. prosince 2020 ve věku 78 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Sára Milfajtová
Sára Milfajtová
zobrazit profil Ivo Valenta
Ivo Valenta
zobrazit profil Luděk Niedermayer
Luděk Niedermayer
zobrazit profil Alexandra Borbély
Alexandra Borbély
zobrazit profil Jaroslav Volf
Jaroslav Volf
zobrazit profil Monika Stará
Monika Stará