František Čuňas Stárek

František Čuňas Stárek

Datum narození: 1. 12. 1952
Místo narození: Plzeň
Profese: disident, publicista, politik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

František Stárek alias Čuňas, disident, mánička a někdejší vydavatel undergroundového časopisu Vokno byl ve volbách 2016 nominován na kandidáta na senátora za ODS v obvodu číslo 25 – Praha 6.

Jeden z otců českého undergroundu, později pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů a nositel medaile Za zásluhy II. Stupně, zapřisáhlý antikomunista František Stárek alias Čuňas první dny pádu totality, tedy Sametové revoluce 1989, sledoval v televizi. Za svou protikomunistickou činnost byl totiž stále ještě v base. Na základě amnestie prezidenta republiky byl z vězení propuštěn 26. listopadu 1989. Poté se aktivně podílel na ustavování Občanského fóra

RANTIŠEK STÁREK ALIAS ČUŇAS – CELOŽIVOTNÍ ABSTINENT

V roce 1973 začal působit v tehdy se formujícím undergroundu, kde byl znám pod přezdívkou Čuňas. Podílel se na organizování hudebních produkcí a přednášek a na šíření samizdatové literatury. Ve známém případu s The Plastic People of the Universe byl odsouzen za výtržnictví kvůli přednášce Ivana Jirouse a koncertu Svatopluka Karáska a Karla Soukupa v Přešticích. Jeho jméno je spjato s Chartou 77, již také podepsal.

Samizdatový časopis Vokno začal František Strárek vydávat roku 1979, za což jej tehdejší režim poslal za mříže. Spolupracoval s Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných. V únoru 1989 byl znovu zatčen jako šéfredaktor časopisu Vokno a společně s manželkou Ivou Vojtkovou odsouzen v jednom z posledních politických procesů v Československu ke dvěma a půl roku odnětí svobody a dvěma rokům ochranného dohledu za pobuřování. Trest si odpykával v Horním Slavkově.

František Stárek se narodil v Plzni; pochází ze sedlácké rodiny z Libchav u Ústí nad Orlicí. Jejich statek byl komunisty v roce 1952 znárodněn a rodina vystěhována. Roku 1968 byl František Stárek přijat na Střední průmyslovou školu hornickou v Duchcově, kde se zapojil do tehdejšího studentského hnutí – Unie středoškoláků a učňů. Záhy začal mít problémy spojené s délkou svých vlasů, což byl jeden z důvodů, proč po maturitě (1973) nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole Od dubna 1990 do května 2007 pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS). V roce 1996 získal bakalářský titul na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Od roku 2008 František Stárek pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů. Ve volbách 2016 se jako nestraník za ODS stal kandidátem v obvodu č. 25 – Praha 6.

Otec publicisty Františka Stárka Jaroslav byl vězněn v 50. letech a roku 1960 zemřel na infarkt; jeho bratra Jaroslava za mříze poslalo gestapo za 2. světové války gestapem a podruhé byl v base na začátku normalizace.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Libor Honzárek
Libor Honzárek
zobrazit profil Hana Žáková
Hana Žáková
zobrazit profil Radek Rozvoral
Radek Rozvoral
zobrazit profil Pavel Hodáč
Pavel Hodáč
zobrazit profil Jana Nečasová
Jana Nečasová
zobrazit profil Petr Robejšek
Petr Robejšek