Zdeněk Vokatý

Zdeněk Vokatý

Datum narození: 13. 11. 1951
Přezdívka: Londýn
Místo narození: Klatovy
Profese: zpěvák, kytarista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Zpěvák a kytarista Zdeněk Vokatý, zvaný Londýn, signatář Charty 77 a jeden z představitelů českého undergroundu, byl ženatý s písničkářkou Dášou Vokatou, s níž má dvě děti.

Rodina Zdeňka Vokatého se často stěhovala. Jeho otec totiž pracoval na ministerstvu vnitra a byl často překládán na jiné místa, takže vystřídali mj. Prahu, Plzeň nebo Sedlice u Blatné. Komplikovaný je i původ jeho rodiny; měli chodské, germánské, cikánské a židovské předky.

Problémy měl Zdeněk Vokatý již na základní škole, jelikož odmítl vstoupit do dětské socialistické organizace Pionýr. Raději poslouchal singly (jazz a hlavně rock‘n’roll), které strýcovi, bývalému americkému důstojníkovi, posílali jeho přátelé z USA.

Asi v polovině 60. let 20. století se Zdeněk Vokatý začal učit hrát na kytaru a nosil dlouhé vlasy. V době represí proti máničkám se přidal ke skupince mladých delikventů. A když mu bylo patnáct, tak se ho otec, zapálený komunista, zřekl, stejně jako jeho mladší sestry.

V roce 1967 Zdeněk Vokatý nastoupil do Plzně na klempířskou a kovotepeckou školu, kde vydržel rok. Klempířinu dodělal v Chebu. Jelikož se mu při jednom z mejdanů mj. podařilo vyhodit z okna policistu, který se tam chtěl dostat po žebříku, stěží zavadil o práci. Občas dělal topiče nebo v mlékárně.

V roce 1970 se Londýn dostal do mariánskolázeňské skupiny Aktual, v níž hrál na flétnu, sudy a barely. Zúčastnil se slavného koncertu Aktualu a Plastic People v pražském Music f Clubu. Tehdy se při stopování seznámil s Franškem Čuňasem Stárkem.

Stopování a cestování se pro něj stalo běžnou součástí života. Kam se stopem dostal, tam nějakou dobu žil, třeba do Liberce, kde dělal kulisáka a statistu v Divadle F.X. Šaldy. Poté žil Londýn nějaký čas v Teplicích, kde bydleli s Čuňasem v garáži. Následně zakotvil v Praze, kde dělal kulisáka a mistra stavby v Národním divadle.

Zároveň stále hrával na kytaru, ale převážně instrumentálně. Během pobojanovického zatýkání androšských mániček v březnu 1976 policajti Londýna s Karáskem zatkli. Skončili ve vazbě v pražské Ruzyni.

Posléze se Zděnek Vokatý seznámil se severomoravskou písničkářkou Dášou Ptaszkovou, s níž začal chodit, vzali se a měli dvě děti. Londýn byl jeden z prvních, kdo podepsal Chartu 77. Na jaře 1978 vznikl VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných), jehož se stal členem.

Problémy najít práci se stupňovaly, stejně jako tlak StB, tak se Zdeněk a Dáša Vokatí roku 1980 rozhodli emigrovat do Vídně. Tam se Londýn okamžitě zapojil do rozšiřování a pašování exilového tisku do Československa.

V té době Londýn hodně hrával na kytaru se Sváťou Karáskem, a to zejména ve Švýcarsku, společně natáčeli i pro Svobodnou Evropu. V listopadu 1989 spolu jeli do Polska na wroclawské setkání českých podzemních umělců a za tři neděle pak v Československu odstartovala Sametová revoluce.

Po rozvodu s Dášou si Zdeněk Vokatý našel nohou partnerku a ona začala chodit s básníkem a publicistou Ivanem Martinem Jirousem, známým pod přezdívkami Magor nebo Magor Jirous. V roce 2020 se Dáša Vokatá ve Vídni tajně provdala za herce Oldřicha Kaisera.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Petr Petřek
Petr Petřek
zobrazit profil Avicii (Tim Bergling)
Avicii (Tim Bergling)
zobrazit profil Romek Hanzlík
Romek Hanzlík
zobrazit profil Pekař (Petr Štolba)
Pekař (Petr Štolba)
zobrazit profil Vašo Patejdl
Vašo Patejdl
zobrazit profil Terezie Kovalová
Terezie Kovalová
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř