Václav Bělohradský

Václav Bělohradský

Datum narození: 17. 1. 1944
Místo narození: Praha
Profese: filozof a sociolog

Související celebrity

Životopis

Filozof a sociolog Václav Bělohradský, který léta žil v Itálii, se stal kandidátem do Senátu. Do voleb 2016 jej vyslali sociální demokraté a zelení, a to v pražském klání.

Někdejší emigrant, po Sametové revoluci 1989 příznivec ODS, později kritik globalizace Václav Bělohradský, posléze začal inklinovat k levicové politice. A tak se stalo, že si jej vedení ČSSD a Strany zelených vybrala za kandidáta na senátora ve volbách 2016 (v obvodu č. 25 – Praha 6). "Ve spolupráci těchto dvou stran vidím budoucnost," řekl Václav Bělohradský na jedné z předvolebních tiskových konferencí, kde ho předvedli předsedové zmíněných stran - Bohuslav Sobotka a Matěj Stropnický. "Filozofové by neměli svět jen analyzovat, ale i měnit," vysvětlil nominaci Matěj Stropnický. Druhou společnou kandidátkou zelených a sociálních demokratů v Praze se stala senátorka Ivana Cabrnochová.

VÁCLAV BĚLOHRADSKÝ A BLBÁ, DESTRUKTIVNÍ NÁLADA

Václav Bělohradský vystudoval češtinu a filozofii na FF UK v Praze. Rigorózní práci (PhDr.) o markýzi de Sade obhájil roku 1969. V roce 1970, tedy po sovětské okupaci, odešel do emigrace a působil jako pedagog na Filozofickém institutu v Janově, kde se v roce 1973 stal též profesorem sociologie. V zahraničí spolupracoval s českými exilovými časopisy i nakladatelstvími a také s českým disentem. Byl signatářem Charty 77. Svá díla vydával nejdříve v Itálii, později v české exilové produkci. Je autorem mnoha publikací. Například: Kritika banálního zla, Přirozený svět jako politický problém, Člověk bez skrupulí, Společnost nevolnosti.

Dříve byl Václav Bělohradský vášnivý cyklista a hráč košíkové.

 VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Fiala
Tomáš Fiala
zobrazit profil Tomáš Sokol
Tomáš Sokol
zobrazit profil Rostislav Osička
Rostislav Osička
zobrazit profil Petr "Hoggy" Lexa
Petr "Hoggy" Lexa
zobrazit profil Miroslava Knapková
Miroslava Knapková
zobrazit profil Dominika Rošková
Dominika Rošková
zobrazit profil Eliška Wagnerová
Eliška Wagnerová
zobrazit profil Vendula Frintová
Vendula Frintová