Pablo Escobar

Pablo Escobar

Datum narození: 1. 12. 1949
Datum úmrtí: 2. 12. 1993
Přezdívka: Don Pablo
Místo narození: Rionegro, Kolumbie
Profese: největším kolumbijským narkobaronem
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Pablo Escobar, celým jménem Pablo Emilio Escobar Gaviria, zvaný El Doctor, El Patrón nebo Don Pablo, byl největším kolumbijským narkobaronem.

Nashromáždil takové bohatství, že jej v roce 1989 zařadil časopis Forbes na osmé místo v žebříčku nejbohatších lidí planety. Majetek Pabla Escobara byl odhadován na více než 30 miliard dolarů.

PABLO ESCOBAR A JEHO KRVAVÁ STOPA

Součástí organizace Pabla Escobara byli i jeho bratr Roberto „El Osito“ Escobar Gaviria a bratranec Gustavo „El León“ Gaviria Rivero. Válka proti nim skončila 2. prosince roku 1993, kdy se ho díky technologiím dodaným Spojenými státy podařilo kolumbijským technikům vypátrat v jedné medellínské čtvrti.

Snažil se uniknout a došlo k přestřelce, při které byl zahnán na střechu. Pablo Escobar byl zasažen do zad a do nohy, smrtící ránu však dostal za ucho, údajně od členů kolumbijské policie.

Podle jiné verze Pabla Escobara zastřelil odstřelovač z Delta Force a podle další spáchal sebevraždu (svým přátelům se údajně jednou svěřil s tím, že než padnout do rukou spravedlnosti, radši se sám střelí přímo za ucho).

Po smrti Pabla Escobara se Medellínský kartel rozpadl a velmi brzy začal obchodu s kokainem dominovat calijský kartel, jehož vůdci pak byli v polovině 90. let 20. století také zabiti nebo chyceni.

O PABLU ESCOBAROVI ČTETE ZDE>>

V letech 1976 až 1993 byla manželkou Pabla Escobara María Isabel Santos, která o počátcích života s ním napsala memoáry. 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Martin Skála
Martin Skála
zobrazit profil Zdeněk Hess
Zdeněk Hess
zobrazit profil Jiří Michálek
Jiří Michálek
zobrazit profil Janek Ledecký
Janek Ledecký
zobrazit profil David Radil
David Radil
zobrazit profil Jana Krojidlová
Jana Krojidlová
zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Michal Dvořák
Michal Dvořák