Miroslav Zikmund

Datum narození: 14. 2. 1919
Datum úmrtí: 1. 12. 2021
Místo narození: Plzeň
Profese: cestovatel
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Miroslav Zikmund byl spisovatel, publicista, fotograf a cestovatel. Spolu s Jiřím Hanzelkou vytvořili legendární dvojici, která se stala vzorem pro cestovatele celého světa.

Po maturitě v roce 1938 začal Miroslav Zikmund studovat Vysokou obchodní školu. Na začátku 2. světové války uzavřeli němečtí okupanti české vysoké školy a tak dokončil studia až v roce 1946.

MIROSLAV ZIKMUND - ROZHOVOR PRO REXLEX.CZ

Zikmund s Hanzelkou jezdili Tatrou

Již během války se Miroslav Zikmund začal společně se svým spolužákem a přítelem Jiřím Hanzelkou připravovat na pozdější zahraniční cesty.

První výprava Hanzelky a Zikmunda se uskutečnila v letech 1947 až 1950, kdy oba cestovatelé s vozem značky Tatra projeli Afriku a Jižní Ameriku. Z této cesty bylo československým rozhlasem odvysíláno více jak 700 reportáží. Oba cestovatelé s sebou přivezli velké množství fotografií a filmového materiálu.

Od roku 1951 se stal Miroslav Zikmund spisovatelem a novinářem z povolání. Po dobu zákazu veškeré veřejné a publikační činnosti v letech 1969 až 1989 se věnoval genealogii a pořádání obsáhlého archivu H+Z, který spolu s Jiřím Hanzelkou darovali muzeu ve Zlíně.

Zikmund dostal zákaz publikovat

Na druhé cestě, tentokrát po Asii a Oceánii, doprovázely ZikmundaHanzelku dva vozy Tatra. Také z této výpravy, která se uskutečnila v letech 1959 až 1964, přivezli oba cestovatelé velké množství dokumentárního materiálu. V roce 1968 se Miroslav Zikmund postavil na stranu reformních komunistů. Proto mu bylo v roce 1969 zakázáno dále publikovat a účastnit se veřejného života.

Od roku 1992 byl Miroslav Zikmund čestným členem prestižního Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE v Prosiměřicích. Spolupracoval na scénářích, vystavoval originální, doposud nepublikované, fotografie, poskytoval rozhovory pro rozhlas, tisk, televizi, lektoruje knihy. V roce 1992 navštívil Austrálii a Nový Zéland, roku 1994 jihovýchodní Asii a v dalších létech znovu Austrálii, Izrael, Egypt, Maroko, Španělsko, Maledivy a Srí Lanku.

Miroslav Zikmund se dožil 102 let

Téměř celé dílo Miroslava Zikmunda vzniklo za spolupráce s Jiřím Hanzelkou a týká se převážně jejich cest. Jejich cestopisné reportáže podrobně seznamují čtenáře s mimoevropskými zeměmi, jež autoři navštívili. Napsali celou řadu cestopisů, které vyšly v mnohamilionovém nákladu v několika desítkách jazyků.

O MIROSLAVU ZIKMUNDOVI ČTĚTE ZDE>> 

Miroslav Zikmund je spoluautorem velkého množství článků a přednášek. Kromě celovečerních flimů natočili Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka 147 dokumentárních filmů.

Slavný cestovatel Miroslav Zikmunt zemřel 1. prosince 2021. Bylo mu úctyhodných 102 let.

 

Články o celebritě

Další Spisovatelé

zobrazit profil Jan Otčenášek
Jan Otčenášek
zobrazit profil Karel Steigerwald
Karel Steigerwald
zobrazit profil Ljuba Štíplová
Ljuba Štíplová
zobrazit profil Michal Šanda
Michal Šanda
zobrazit profil Milan Kundera
Milan Kundera
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký