Ivo Šmoldas

Ivo Šmoldas

Datum narození: 23. 7. 1955
Místo narození: Prostějov
Profese: filozof, překladatel, moderátor
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

PhDr Ivo Šmoldas je všestranně nadaný člověk, který dnes pracuje jako umělec na volné noze. Je spoluzakladatel soukromého vydavatelství Apsida.

Ivo Šmoldas je renesanční člověk. Vystudovaný a velmi uznávaný český filozof je zároveň básník, nakladatelský redaktor, kulturní publicista, scénárista, moderátor a překladatel.

Po absolutoriu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze pracoval v nakladatelství Český spisovatel jako nakladatelský redaktor a manažer, poté krátce působil v nakladatelství Columbus a později se stal spoluzakladatelem soukromého vydavatelství Apsida.

Dnes pracuje Ivo Šmoldas spíš jako umělec na volné noze a věnuje se překladům z angličtiny a slovenštiny. Spolupracuje s Českou televizí, kde nepravidelně moderuje některé pořady s kulturní tematikou a připravuje pořad Knižní klub. Pravidelně spolupracuje s rádiem Impuls při glosování aktuálních Témat dne a na rádiové stanici Český rozhlas 2 moderuje vlastní talkshow Lenoška Iva Šmoldase.

Ačkoliv je Ivo Šmoldas vážený a uznávaný filozof, dnes se do povědomí veřejnosti dostává především jako moderátor. Na tuto jeho skrytou vlohu přišli lidé okolo kameramana Ondřeje Procházky a režiséra Jiřího Věrčáka při natáčení zábavného pořadu Dementi.

To, že je Ivo Šmoldas nejen výborný filozof, překladatel nebo moderátor, ale i bavič, zjistil moderátor Leoš Mareš. Ivo Šmoldas byl totiž několikrát hostem jeho zábavného pořadu QI - na vše máme odpověď.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Majk Spirit (Michal Dušička)
Majk Spirit (Michal Dušička)
zobrazit profil Jindřich Forejt
Jindřich Forejt
zobrazit profil Martin Červíček
Martin Červíček
zobrazit profil Kryštof Čižinský
Kryštof Čižinský
zobrazit profil Bolek Polívka
Bolek Polívka
zobrazit profil Terezie Jastrzembská
Terezie Jastrzembská
zobrazit profil Lukáš Daněk
Lukáš Daněk
zobrazit profil Billie Lourd
Billie Lourd