Jan Sokol

Jan Sokol

Datum narození: 18. 4. 1936
Datum úmrtí: 16. 2. 2021
Místo narození: Praha
Profese: filozof, pedagog, bývalý poslanec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Filozof, pedagog a signatář Charty 77 Jan Sokol byl začátkem 90. let 20. století dva roky poslancem a posléze 4. ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Vyučil se zlatníkem. V roce 1958 Jan Sokol v dálkovém studiu odmaturoval a od roku 1963 též dálkově studoval matematiku na MFF Univerzity Karlovy. Pracoval mj. jako programátor. Vydal několik knih a řadu článků o počítačích. Přednášel na tuzemských i zahraničních univerzitách.

Po Sametové revoluci 1989 se Jan Sokol zapojil do politiky a v červnu 1990 byl za Občanské fórum zvolen poslancem Federálního shromáždění. Po rozpadu OF se začátkem roku 1991 stal členem Občanského hnutí, které však ve volbách 1992 propadlo.

V prezidentských volbách 1992 se po nezvolení a rezignaci prezidenta Václava Havla stal jedním ze zvažovaných kandidátů na tuto funkci. Nakonec Jana Sokola pro páté kolo volby nominovala ČSSD, kandidatury se však vzdal.

V roce 1997 se Jan Sokol stal docentem a o tři roky později profesorem. Podílel se na vzniku Institutu základů vzdělanosti UK a jeho přerodu ve Fakultu humanitních studií v roce 2000, jejímž byl sedm let děkanem.

Ve volbách 1996 Jan Sokol za lidovce neúspěšně kandidoval do Senátu. Rok nato se stal ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě Josefa Tošovského. Byl jím od ledna do července 1998.

Začátkem roku 2003 se Jan Sokol stal kandidátem vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pro třetí pokus o zvolení hlavy státu. Ve třetím kole tehdy zvítězil Václav Klaus.

Jan Sokol měl dva syny a dceru.

Filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol zemřel 16. února 2021. Bylo mu 84 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský
zobrazit profil Filip Antonio
Filip Antonio
zobrazit profil Nancy Shevell
Nancy Shevell
zobrazit profil Angus Sampson
Angus Sampson
zobrazit profil Petr Kracík
Petr Kracík
zobrazit profil Rory Cochrane
Rory Cochrane
zobrazit profil Lucie Šafránková
Lucie Šafránková