Vladimír Drápal

Vladimír Drápal

Datum narození: 27. 3. 1964
Přezdívka: Lábus
Místo narození: Louny
Profese: kurátor, regionální politik, vydavatel, kandidát do Senátu
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Kurátor a občanský aktivista Vladimír Drápal zvaný Lábus v senátních volbách 2020 kandiduje za koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL A KAN na post v horní komoře za obvod číslo 6 - Louny.

Po maturitě na Střední zemědělské technické škole v Žatci Vladimír Drápal dělal agronoma v Agrochemickém podniku Louny. Posléze byl mj. dramaturgem Městského kulturního zařízení Luna, provozoval knihkupectví se soukromou galerií a rockový klub Mandarin.

Od 80. let 20. století Vladimír Drápal spolupracoval s disentem, podílel se na organizování tajných koncertů, distribuci samizdatových tiskovin a nahrávek, podpoře nespravedlivě vězněných, publikoval v undergroundových magazínech, což mu přineslo potíže s StB. Tehdy vznikla jeho přezdívka Lábus.

Vladimír Drápal řídil Kino Svět, dále vedl rockový klub Opera a prodejnu s vegetariánskou stravou. V roce 2001 založil vydavatelství nezávislé kultury Guerilla Records, které se zaměřuje zejména na alternativní rock a undergroundovou hudbu.

Roku 2002 Vladimír Drápal vyhrál výběrové řízení na šéfa Vrchlického divadla, jímž byl do roku 2018. Mezitím získal magisterský titul na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze a inicioval založení Galerie města Loun. Pod jeho vedením se zrekonstruoval Kulturní dům Zastávka.

V roce 2019 začal Vladimír Drápal působit jako kurátor a produkční Galerie města Louny. Zabývá se pořádáním kulturních akcí a nadále publikuje v řadě periodik.

Do komunální politiky Vladimír Drápal vstoupil ve volbách 1990 a byl čtyři roky lounským zastupitelem. Do voleb 2020 si jej ODS vybrala jako svého kandidáta na křeslo senátora za obvod č. 6 - Louny.

SEZNAM KANDIDÁTŮ PODLE OBVODŮ NAJDETE ZDE>>

První manželkou Vladimíra Drápala byla Jolana (rozená Volkmannová), s níž má syna Ondřeje. Druhou pak sociální pracovnice a fotografka Věra Drápalová.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Albert Samoura
Albert Samoura
zobrazit profil Zdeněk Kaufmann
Zdeněk Kaufmann
zobrazit profil Jan Lipavský
Jan Lipavský
zobrazit profil Katarína Szabados
Katarína Szabados
zobrazit profil František Janeček
František Janeček
zobrazit profil Novak Djokovič
Novak Djokovič
zobrazit profil Renata Langmannová
Renata Langmannová
zobrazit profil Milan Šteindler
Milan Šteindler