Rishi Sunak

Rishi Sunak

Datum narození: 12. 5. 1980
Místo narození: Southampton, Velká Británie
Výška: 170 cm
Profese: lídr Konzervativní strany, britský premiér
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Rishi Sunak se v říjnu 2022 stal novým předsedou Konzervativní strany a tím i premiérem Spojeného království. Obě funkce převzal po Liz Truss, která na ně rezignovala.

Navštěvoval Winchester College. Poté Rishi Sunak studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě. Titul MBA získal na Stanford Graduate School of Business. Pracoval v bankovním sektoru a ve finančnictví.

Sunak byl ministrem financí za Johnsona

V dolní sněmovně britského parlamentu Rishi Sunak začal působit v roce 2015, kdy se stal poslancem za Richmond v Severním Yorkshiru. Od června 2017 pracoval jako poslanecký asistent na ministerstvu obchodu, energetiky a průmyslové strategie.

Od ledna 2018 do února 2020 byl Rishi Sunak náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj. Poté do července 2022 zastával post ministra financí Spojeného království v kabinetu Borise Johnsona.

Spekulovalo se o něm jako o nástupci Borise Johnsona. Obliba Rishiho Sunaka ale klesla kvůli skandálu ohledně večírků za probíhajících protiepidemických opatření na Downing Street a také proto, že se objevily informace, že jeho manželka neplatila ve Spojeném království daň ze zahraničních příjmů.

Rishi Sunak má indické kořeny

Po rezignaci Borise Johnsona v červenci 2022 se Rishi Sunak začal ucházet o post vůdce konzervativců a tím pádem premiéra. Zvítězila však tehdejší ministryně zahraničních věcí Liz Truss. Po její rezignaci v říjnu 2022 se rozhodl nekandidovat.

Jedinou zájemkyní byla Penny Mordaunt, která do 24. října nezískala potřebnou podporu sta členů parlamentu. Rishi Sunak s podporou bezmála 200 členů z 356 možných byl jediným platným kandidátem, což mu bez hlasování členské základny vyneslo pozici lídra Konzervativní strany.

Král Karel III. Rishiho Sunaka jmenoval premiérem 25. října 2022 a pověřil ho sestavením kabinetu.

Stal se tak prvním britským premiérem s indickými kořeny. Rishi Sunak je též jedním z nejbohatších politiků ve Westminsteru a nejmladším ministerským předsedou za posledních 200 let.

O RISHIM SUNAKOVI ČTĚTE ZDE>>

Otec Rishiho Sunaka se narodil v Keni a matka v Tanzanii. Jeho prarodiče pocházeli z Paňdžábu.

Politik Rishi Sunak se v roce 2009 oženil s Akshatou Murthy, dcerou indického multimiliardáře Narayany Murthyho, který založil a téměř stoprocentně vlastní nadnárodní technologický gigant Infosys.

Rishi Sunak Akshata Murthy mají dcery Krishnu a Anoushku.

 

Články o celebritě

První velké vystoupení nemocného krále Karla III.: Bohoslužba a zdravení s občany! První velké vystoupení nemocného krále Karla III.: Bohoslužba a zdravení s občany! Britský král Karel III. (75) se v neděli zúčastnil velikonoční bohoslužby na hradě Windsor. Jde o pr... číst článek
Hrdý král Karel ocenil odvahu Kate. Premiér apeluje na soukromí, vzkaz poslal i Bílý dům Hrdý král Karel ocenil odvahu Kate. Premiér apeluje na soukromí, vzkaz poslal i Bílý dům Bílý dům spolu se zbytkem Spojených států myslí na britskou princeznu Kate, která oznámila, že má ra... číst článek
Karel III. i s rakovinou zase v práci: Podpora lidu ho dojala až k slzám! Karel III. i s rakovinou zase v práci: Podpora lidu ho dojala až k slzám! Král Karel III. (75) se opět vrhnul do plnění královských povinností. Přesně jak mnozí předpovídali,... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Pavel Staněk
Pavel Staněk
zobrazit profil Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
zobrazit profil Jaroslav Zeman
Jaroslav Zeman
zobrazit profil Jan Horník
Jan Horník
zobrazit profil Jiří Navrátil
Jiří Navrátil
zobrazit profil Miloslav Zeman
Miloslav Zeman
zobrazit profil Ondřej Hýsek
Ondřej Hýsek
zobrazit profil Stanislav Antoš
Stanislav Antoš