Boris Johnson

Datum narození: 19. 6. 1964
Místo narození: Upper East Side, New York, USA
Profese: bývalý britský premiér, novinář, spisovatel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Konzervativní politik Boris Johnson poté, co britská premiérka Theresa May v květnu 2019 ohlásila odchod ze všech funkcí, ji v červenci nahradil ve všech postech. V červenci 2022 rezignoval na funkci předsedy vlády.

Politik, editor, spisovatel, historik a esejista Boris Johnson, celým jménem Alexander Boris de Pfeffel Johnson, studoval na Balliol College, Ashdown House, Eton College a na Oxfordské univerzitě.

BORIS JOHNSON - ZASAHOVALA U NĚJ POLICIE

Johnson byl ministrem zahraničí

V letech 2001 až 2008 byl Boris Johnson členem dolní komory Parlamentu Spojeného království a ministrem ve stínové vládě. V letech 1999 až 2005 stál v čele časopisu The Spectator.

V květnu 2008 se Boris Johnson stal za Konzervativní stranu, jejímž je členem, londýnským starostou, roku 2012 křeslo obhájil. V následujícím volebním období již nikoli.

Od 13. července 2016 Boris Johnson zastával post britského ministra zahraničí. Podpořil mj. vojenskou intervenci v Jemenu pod vedením Saúdské Arábie nebo tureckou invazi do Afrínu v Sýrii.

V prosinci 2017 Boris Johnson označil v rozhovoru pro list Sunday Times Rusko za „uzavřenou, protivnou, militaristickou a nedemokratickou“ zemi. Kvůli neshodám ve vládě kolem odchodu Británie z Evropské unie dne 9. července 2018 oznámil svou demisi.

Johnsona nahradila Truss

Boris Johnson patří ke kritikům Evropské unie. Poté, co tehdejší britská premiérka Theresa Mayová v souvislosti s nezdary v otázce brexitu v květnu 2019 ohlásila odchod ze všech funkcí, stal se vážných kandidátem na jí zastávané posty, což se stalo již záhy, tedy v červenci.

V březnu 2020 média prozradila, že se koronavirem nakazil i premiér Boris Johnson. Koncem dubna přišlo oznámení, že je zdráv. A vrací se do práce.

V červenci 2022 se Boris Johnson rozhodl rezignovat na post předsedy vlády. Premiérkou se stala Liz Truss.

O BORISI JOHNSONOVI ČTĚTE ZDE>>

Přes svou prababičku je Boris Johnson vzdáleným příbuzným prvního württemberského krále Fridricha I. a přes něj také britské královské rodiny a dalších evropských monarchů. Mimoto má rusko-židovské předky, s čímž souvisí jeho ruské jméno Boris.

S bývalou manželkou má Boris Johnson čtyři děti, páté údajně s jednou ze svých milenek. Roku 2018 se jeho partnerkou stala půvabná Carrie Symonds (narozena 1988), kterou si v květnu 2021 tajně vzal. Spolu mají tři děti.

 

Články o celebritě

Manželka expremiéra Johnsona vzpomíná na královnu Alžbětu II. Vzkaz od panovnice má zarámovaný Manželka expremiéra Johnsona vzpomíná na královnu Alžbětu II. Vzkaz od panovnice má zarámovaný Carrie Johnsonová, manželka bývalého premiéra Velké Británie Borise Johnsona, na instagramu vzpomína... číst článek
Boris Johnson bude po osmé tátou: Manželka expremiéra těhotenství skoro celé utajila Boris Johnson bude po osmé tátou: Manželka expremiéra těhotenství skoro celé utajila Manželka bývalého britského premiéra Borise Johnsona na Instagramu oznámila blížící se příchod jejic... číst článek
„Za králem,“ zavelel Pavel a popsal velký zážitek. Prezidentský pár zasedl vedle světových elit „Za králem,“ zavelel Pavel a popsal velký zážitek. Prezidentský pár zasedl vedle světových elit Británie právě po 70 dlouhých letech zažívá korunovaci nového panovníka, na trůn po Alžbětě II. nast... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ondřej Hýsek
Ondřej Hýsek
zobrazit profil Zdeněk Matušek
Zdeněk Matušek
zobrazit profil Olga Sehnalová
Olga Sehnalová
zobrazit profil Anna Hubáčková
Anna Hubáčková
zobrazit profil Josef  Pravda
Josef Pravda
zobrazit profil Hynek Hanza
Hynek Hanza
zobrazit profil Olaf Scholz
Olaf Scholz