Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Datum narození: 27. 8. 1986
Místo narození: Vídeň, Rakousko
Výška: 186 cm
Profese: předseda Rakouské lidové strany, 25. a 27 spolkový kancléř
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politik Sebastian Kurz, od července 2017 předseda Rakouské lidové strany (ÖVP), se v lednu 2020 stal podruhé spolkovým kancléřem, a to nejmladším na světě.

Po maturitě na gymnáziu GRG 12 Erlgasse a povinné vojenské službě začal Sebastian Kurz studovat Právnickou fakultu Vídeňské univerzity. Tu nedokončil, odešel, aby se mohl plně věnovat politice. V ní působil již na gymnáziu, a to ve Straně mladých lidovců.

O SEBASTIANU KURZOVI ČTĚTE ZDE>>

Hvězdnou kariéru Sebastian Kurz zahájil roku 2010, kdy byl zvolen do vídeňské obecní rady. V dubnu 2011 v rámci rekonstrukce první vlády spolkového kancléře Wernera Faymanna získal post státního tajemníka pro integraci při ministerstvu vnitra.

V parlamentních volbách 2013 se Sebastian Kurz stal poslancem Národní rady a v druhém kabinetu Wernera Faymanna ministrem zahraničí, jímž byl čtyři roky. V květnu 2017 nahradil vicekancléře Reinholda Mitterlehnera, který podal demisi.

Reinholda Mitterlehnera tehdy rezignoval i na post šéfa lidovců. Ve stranických volbách v Linci v červenci 2017 byl do této funkce zvolen Sebastian Kurz. Jemu se v parlamentních volbách 2017 podařilo dovést lidovce k vítězství.

Prezident republiky Alexander Van der Bellen Sebastiana Kurze pověřil sestavením vlády. Kancléřem byl Sebastian Kurz jmenován v prosinci 2017. V této funkci setrval do května 2019, kdy došlo k pádu vlády, a to zejména kvůli tzv. aféře Ibiza (rakouská média zveřejnila videonahrávku, na níž tehdejší vicekancléř a předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache jedná s údajnou příbuznou ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek).

Po aféře Ibiza se koalice ÖVP–FPÖ rozpadla a zemi k předčasným parlamentním volbám dovedla úřednická vláda. Po jasné výhře Rakouské lidové strany a vytvoření koalice se Zelenými Sebastian Kurz v lednu 2020 opět usedl do křesla spolkového kancléře. Stal se tak nejmladším premiérem na světě.

Se svou dlouholetou partnerkou Susanne Thierovou, která vystudovala obchodní akademii a začala působit na ministerstvu financí, se Sebastian Kurz dal dohromady ve svých osmnácti letech.

 

Další Politici

zobrazit profil Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
zobrazit profil Martin Hájek
Martin Hájek
zobrazit profil Tomáš Hanzel
Tomáš Hanzel
zobrazit profil Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík
zobrazit profil Hana Žáková
Hana Žáková
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček