Liz Truss

Liz Truss

Datum narození: 26. 7. 1975
Místo narození: Oxford, Velká Británie
Profese: bývalá britská premiérka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Liz Truss, rodným jménem Mary Elizabeth Truss, od 5. září 2022 vůdkyně Konzervativní strany, se den poté stala premiérkou Spojeného království. Po 45 dnech na posty rezignovala.

Od května 2010 poslankyně Dolní sněmovny Liz Truss (od roku 1996 členka Konzervativní strany, dříve liberální demokratka), absolventka oxfordské univerzity, působila v různých vládních funkcích v kabinetech premiérů Davida Camerona, Theresy May a Borise Johnsona.

LIZ TRUSS ÚDAJNĚ URAZILA OBČANY

Liz Truss porazila Rishima Sunaka

Dne 10. září 2019 se Liz Truss stala ministryní pro ženy a rovné příležitosti, 15. září 2021 ministryní zahraničních věcí a 19. prosince 2021 hlavní vyjednavačkou britské vlády s Evropskou unií a předsedkyní britské Rady partnerství EU a Spojeného království.

Po rezignaci Borise Johnsona Liz Truss 5. září 2022 zvítězila ve vnitrostranickém hlasování nad Rishim Sunakem a byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. Podle agentury Reuters zvítězila menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců.

Tehdejší královna Alžběta II. Liz Truss britskou premiérkou jmenovala 6. září 2022. Stalo se tak dva dny před smrtí britské panovnice. Na trůn usedl její syn král Karel III.

Liz Truss v říjnu 2022 na post premíérky rezignovala.

O LIZ TRUSS ČTĚTE ZDE>>

Liz Trus má mladší bratry Chrise, Patricka a Francise. Její otec je emeritním profesorem na univerzitě v Leedsu, matka byla zdravotní sestrou a učitelkou.

V roce 2000 se Liz Truss provdala za účetního Hugha O'Learyho.

 

Články o celebritě

Pavla se tázala poslankyně Ukrajiny: Kde máme stíhačky F-16? Moje dítě už chodí a stále nic Pavla se tázala poslankyně Ukrajiny: Kde máme stíhačky F-16? Moje dítě už chodí a stále nic Prezident Petr Pavel vyrazil na státní návštěvu Dánska, kde opět narážel na téma války na Ukrajině. ... číst článek
Pavel v Dánsku: Sešel se s premiérkou i královnou, které dovezl dárek. Na Island poletí s Čaputovou Pavel v Dánsku: Sešel se s premiérkou i královnou, které dovezl dárek. Na Island poletí s Čaputovou Prezident Petr Pavel dnes vyrazil na návštěvu Dánska, kde ho čekají schůzky s nejvyššími dánskými př... číst článek
Top momenty z korunovace Karla: Král v »podvlíkačkách«, pocta Ukrajině i česká stopa Top momenty z korunovace Karla: Král v »podvlíkačkách«, pocta Ukrajině i česká stopa Král Karel III. (74) je korunován, jeho choť Camilla (75) rovněž. Jaké byly nejsilnější momenty celé... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Maštálka
Jiří Maštálka
zobrazit profil Marek Slabý
Marek Slabý
zobrazit profil Václav Šlajs
Václav Šlajs
zobrazit profil Kim Čong-un
Kim Čong-un
zobrazit profil Helena Langšádlová
Helena Langšádlová
zobrazit profil Antonín Baudyš
Antonín Baudyš
zobrazit profil Jaromír Fojtík
Jaromír Fojtík