Olaf Scholz

Olaf Scholz

Datum narození: 14. 6. 1958
Místo narození: Osnabrück
Profese: 9. spolkový kancléř Německa, právník
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Olaf Scholz, sociálnědemokratický politik, byl 8. prosince 2021 zvolen kancléřem Spolkové republiky Německo. Ve funkci nahradil Angelu Merkel.

Členem Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) se luterán Olaf Scholz stal v roce 1975. V letech 1978 až 1985 vystudoval práva na Hamburské univerzitě. Řadu let působil v advokacii.

Olaf Scholz byl starostou Hamburku

Od března 2011 do března 2018 byl Olaf Scholz vrchním starostou Hamburku. Poté až do prosince 2021 zastával post ministra financí ve čtvrté vládě Angely Merkel, v níž se stal také vicekancléřem.

V době, kdy byl Olaf Scholz ministrem financí a vicekancléřem, se v souvislosti s koronavirovou pandemií Německo podílelo na plánech záchrany hospodářství v Evropské unii, ohlášených tehdejší kancléřkou Angelou Merkel, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen.

Scholzova SPD těsně vyhrála volby

V srpnu 2020 byl Olaf Scholz představen jako lídr SPD pro volby do Německého spolkového sněmu. Strana velmi těsně vyhrála před CDU/CSU a Olaf Scholz byl 8. prosince 2021 zvolen spolkovým kancléřem, a nahradil tak Angelu Merkel.

O OLAFU SCHOLZOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1998 se Olaf Scholz oženil se stranickou kolegyní Brittou Ernst.

 

Články o celebritě

Od jednání v Kremlu po možné vyslání vojáků na Ukrajinu: Jak se Macron stal válečným štváčem Od jednání v Kremlu po možné vyslání vojáků na Ukrajinu: Jak se Macron stal válečným štváčem Před a ještě po začátku invaze na Ukrajinu francouzský prezident vyjednával s ruským protějškem, ješ... číst článek
Uniklý záznam z armády byl individuálním selháním, řekl německý ministr obrany Uniklý záznam z armády byl individuálním selháním, řekl německý ministr obrany Podle výsledků prvního vyšetřování může za uniklý záznam z rozhovoru mezi německými armádními generá... číst článek
Pavel: S obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války. Konferencí v Mnichově otřásla smrt Navalného Pavel: S obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války. Konferencí v Mnichově otřásla smrt Navalného V Mnichově v pátek začala bezpečnostní konference, která patří k nejvýznamnějším mezinárodněpolitick... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Lukáš Kolářík
Lukáš Kolářík
zobrazit profil Josef Hájek
Josef Hájek
zobrazit profil Klára Kocmanová
Klára Kocmanová
zobrazit profil Jana Bobošíková
Jana Bobošíková
zobrazit profil Karla Maříková
Karla Maříková
zobrazit profil Václav  Nosek
Václav Nosek
zobrazit profil Jiří Skalický
Jiří Skalický