Jan Mládek

Jan Mládek

Datum narození: 1. 6. 1960
Přezdívka: Velký Medvěd
Místo narození: Jindřichův Hradec
Profese: politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jan Mládek je ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Bohuslava Sobotky. ČSSD je vyslala do voleb 2016 jako svého kandidáta na senátora.

Jan Mládek vystudoval VŠE v Praze, v letech 1985–90 studoval v Prognostickém ústavu ČSAV, kde v dubnu 1990 získal titul kandidát věd. Kromě toho studoval po dva roky (1987–1989) Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Mluví anglicky, rusky, polsky a pasivně ovládá němčinu.

VŠE ZAJÍMAVÉ O JANU MLÁDKOVI ČTĚTE ZDE

Jan Mládek je potřetí ženatý, má tři dcery a dva syny. Žije v obci Dráchov. Sám se pyšní přezdívkou Velký Medvěd. Před listopadem 1989 byl členem KSČ (1986–1989). Od roku 1995 je členem ČSSD. V letech 2005-2006 byl ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Paroubka.

Do povědomí veřejnosti se Jan Mládek dostal svými výroky, když ještě jako stínový ministr financí za ČSSD prohlásil o živnostnících, že jsou "parazité" a  "že průměrný důchodce má pět let mezi odchodem do důchodu a úmrtím." Za tato prohlášení byla jeho pozice stínového ministra ohrožena. Tlak ovšem ustál a poté, co se za svá slova omluvil, mu funkce zůstala.

V letech 2008–2009 byl ředitelem Masarykovy dělnické akademie. V říjnu 2006 se Jan Mládek opět stal ředitelem Českého institutu aplikované ekonomie, v letech 2001-2002 už tuto funkci zastával. Do počátku roku 2014 byl předsedou FONTES RERUM, družstva pro ekonomická, politická a sociální studia.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Články o celebritě

Ministryně Maláčová pro Blesk: O odebírání dávek i připlácení živnostníků na důchod Ministryně Maláčová pro Blesk: O odebírání dávek i připlácení živnostníků na důchod Na základní penzi 10 500 korun, se kterou počítá chystaná reforma ministryně práce a sociálních věcí... číst článek
Exministr Havlíček z kauzy lithium to na šéfa Úřadu práce nedotáhne. Ustoupil Babišovi Exministr Havlíček z kauzy lithium to na šéfa Úřadu práce nedotáhne. Ustoupil Babišovi Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) odstoupil z výběrového řízení na generálního ... číst článek
Trafika pro exministra ČSSD Jiřího Havlíčka? Babiš je proti! Trafika pro exministra ČSSD Jiřího Havlíčka? Babiš je proti! Tzv. trafiku by mohl dostat bývalý sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (43... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Ivo Slavotínek
Ivo Slavotínek
zobrazit profil Ondřej Kolář
Ondřej Kolář
zobrazit profil Jiří Zemánek
Jiří Zemánek
zobrazit profil Milan Urban
Milan Urban
zobrazit profil Václav Šlajs
Václav Šlajs
zobrazit profil Tereza Hyťhová
Tereza Hyťhová
zobrazit profil Renata Oulehlová
Renata Oulehlová