Tomáš Petříček

Datum narození: 27. 9. 1981
Profese: politik ČSSD, 13. ministr zahraničních věcí, úředník
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Tomáš Petříčka, od srpna 2018 náměstek na ministerstvu zahraničních věcí, byl od října téhož roku do dubna 2021 šéfem tohoto resortu.

Po oboru Mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlova v Praze Tomáš Petříček absolvoval mj. magisterský obor Governance a rozvojová politika na Centre Europeén de Reserches Internationales and Stratégiques v Brusel či obor Mezinárodní politická ekonomie na University of Warwick.

TOMÁŠ PETŘÍČEK - KANDIDOVAL NA STAROSTU PRAHY 7

V letech 2002 až 2004 svou pracovní i politickou kariéru Tomáš Petříček zahájil jako vedoucí ústředního sekretariátu Mladých sociálních demokratů. Posléze byl referent zahraničního oddělení ČSSD a v letech 2006 až 2007 šéfem zahraničního oddělení strany.

Poté Tomáš Petříček dva roky působil jako asistent někdejšího člena Evropského parlamentu v Bruselu Miroslava Pocheho. Dále byl mj. konzultantem nebo asistentem radního Prahy. Od května do prosince 2017 vykonával funkci náměstka na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Začátkem srpna 2018 byl Tomáš Petříček jmenován náměstkem na ministerstvu zahraničí. V září téhož roku jej předseda ČSSD Jan Hamáček navrhl na post šéfa diplomacie, který dosud vykonával sám kvůli dřívějšímu kandidátovi Miroslavu Pochem, jehož ostře odmítl prezident Miloš Zeman. Ten Tomáše Petříčka ministrem jmenoval 16. října 2018.

Z postu šéfa zahraničí byl Tomáš Petříček prezidentem Milošem Zemanem odvolán 12. dubna 2021. Resort dostal na starost Jan Hamáček.

O TOMÁŠI PETŘÍČKOVI ČTĚTE ZDE>> 

Člen ČSSD Tomáš Petříček, který má za sebou několik stáží v zahraničí a je autorem řady odborných článků, mluví anglicky, francouzsky a španělsky.

Mezi koníčky Tomáše Petříčka patří cyklistika, triatlon, běh, četba, historie, cestování, zahrádkářství a vaření.

 

Články o celebritě

Fialu v Keni přijal prezident, od Nigérie dostal košem. Experti: „Velká facka a hrozba izolace“ Fialu v Keni přijal prezident, od Nigérie dostal košem. Experti: „Velká facka a hrozba izolace“ Petr Fiala (ODS) narazil během své africké mise na problém - zatímco v Keni ho dnes přijal prezident... číst článek
Invaze v srpnu 1968 byla chyba, tvrdí Putin. Odborníci: Je to „carův“ vzkaz Západu Invaze v srpnu 1968 byla chyba, tvrdí Putin. Odborníci: Je to „carův“ vzkaz Západu Sovětské tanky v Praze v srpnu 1968 i v Budapešti v říjnu 1956 byly podle Vladimira Putina (70) chyb... číst článek
Osobnosti o odchodu diplomata Povejšila (†62): Bojoval do poslední chvíle, před smrtí poslal vzkaz Osobnosti o odchodu diplomata Povejšila (†62): Bojoval do poslední chvíle, před smrtí poslal vzkaz Českou politickou a diplomatickou scénu v úterý zasáhla smutná zpráva. Ve věku 62 let zemřel po těžk... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Hynek Blaško
Hynek Blaško
zobrazit profil Barbora Snopková
Barbora Snopková
zobrazit profil Šárka Jelínková
Šárka Jelínková
zobrazit profil Pavel Kováčik
Pavel Kováčik
zobrazit profil Petr Hlaváček
Petr Hlaváček
zobrazit profil Martin Havel
Martin Havel
zobrazit profil Alexandr Vondra
Alexandr Vondra