Šinzó Abe

Šinzó Abe

Datum narození: 21. 9. 1954
Datum úmrtí: 8. 7. 2022
Místo narození: Tokio, Japonsko
Výška: 175 cm
Profese: 90. a 96. premiér Japonska
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Šinzó Abe, politik Liberálně demokratické strany, dvakrát usedl do křesla premiéra Japonska. V červenci 2022 na něj byl spáchán atentát, který nepřežil.

Studoval politologii v rodném Japonsku a v USA. Šinzó Abe do roku 1982 pracoval v soukromém. Pak začal působit ve vládní administrativě.

ŠINZÓ ABE TRPĚL ZÁKEŘNOU ULCERÓZNÍ KOLITIDOU

Do politiky Šinzó Abe vkročil ve volbách 1993, které vyhrál v prefektuře Jamaguči. Vypracoval se na Nejvyššího vládního tajemníka Džuničiróa Koizumiho, který stál v čele japonské vlády v letech 2001 až 2006.

Abe byl nejmladší poválečný premiér

Do předsednictví vládnoucí Liberálně demokratické strany (LDP) a do křesla premiéra Šinzóa Abeho vynesl zejména jeho nekompromisní postoj vůči Severní Koreji. Předsedou vlády byl bezmála rok, a to od září 2006. Stal se nejmladším japonským premiérem od dob 2. světové války.

Kvůli rostoucímu politickému tlaku Šinzó Abe na post rezignoval. Nahradil ho Jasuo Fukuda, který se tak stal 91. ministerským předsedou.

Do funkce premiéra se Šinzó Abe vrátil 26. prosince 2012, když jím vedená LDP vyhrála předčasné volby. Pro ekonomická opatření, která učinil, se vžilo označení Abenomika. V září 2020 ze zdravotních důvodů na funkci rezignoval.

Střelec se k atentátu na Abeho přiznal

Okolo 11.30 japonského standardního času 8. července 2022 byl Šinzó Abe zezadu postřelen během proslovu na předvolebním mítinku ve městě Nara u stanice Jamata-Saidaidži, kde podporoval kandidáta LDP do horní komory.

Dvěma ranami z podomácku vyrobené nebo upravené zbraně podobné brokovnici byl Šinzó Abe zasažen z levé strany do hrudníku a krku a krátce poté upadl do bezvědomí. Se zástavou srdce a bez známek života jej letecky převezli do nemocnice, kde záhy vážným zraněním podlehl. 

Střelcem byl pravděpodobně někdejší japonský mariňák Tecuja Jamagami, jehož policie na místě zadržela. K záměru zavraždit Šinzóa Abeho se následně přiznal.

O ŠINZÓOVI ABEM ČTĚTE ZDE>>

Dědečkem Šinzóa Abeho, držitele řady vyznamenání, byl Nobusuke Kiši, který během 2. světové války spravoval okupované Mandžusko. V letech 1941 až 1943 byl ministrem obchodu a průmyslu, v letech 1956 až 1957 ministrem zahraničních věcí a v letech 1957 až 1960 premiérem Japonska. Jeho bratr Eisaku Sató stál v čele japonské vlády v letech 1964 až 1972.

Šinzó Abe se v roce 1987 oženil s diskžokejkou Akií.

 

Další Politici

zobrazit profil František Matějka
František Matějka
zobrazit profil Pavel Kašník
Pavel Kašník
zobrazit profil Václav Havel
Václav Havel
zobrazit profil Naděžda Šišková
Naděžda Šišková
zobrazit profil Jan Bartošek
Jan Bartošek
zobrazit profil Lubomír Španěl
Lubomír Španěl
zobrazit profil Václav  Nosek
Václav Nosek
zobrazit profil Jiří Dienstbier starší
Jiří Dienstbier starší