Jozef Regec

Jozef Regec

Datum narození: 29. 3. 1965
Místo narození: Kežmarok, Slovensko
Profese: senátor, někdejší reprezentant v silniční cyklistice
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Senátor Jozef Regec, bývalý reprezentant v silniční cyklistice, se ve volbách 2016 bude snažit obhájit mandát v horní komoře. Do boje o tento post jej jako nestraníka vyslala Strana soukromníků ČR.

Do politiky se Jozef Regec neúspěšně pokusil dostat ve volbách 2006, kdy jako bezpartijní kandidoval za KSČM do zastupitelstva Černé Hory. Mandát v zastupitelstvu městyse Černá Hora se mu podařilo získat ve volbách 2010. Téhož roku se jako člen ČSSD stal senátorem za obvod č. 49 – Blansko. Porazil nestraníka za KDU-ČSL Zdeňka Pešu. Po třech letech v horní komoře ČSSD opustil a vstoupil do SPOZ. Jako důvod odchodu ze sociální demokracie uvedl nemožnost prosazovat své myšlenky, vyřazení ze stínové vlády a nejasné poměry ve vedení strany. Ve SPOZ vydržel rok. Do voleb 2016, kde je jeho cílem obhájit senátorské křeslo v obvodu č. 49 - Blansko, šel opět jako nestraník, tentokrát za Stranu soukromníků České republiky.

V silniční cyklistice Jozef Regec reprezentoval nejprve Československo a posléze i Českou republiku. V roce 1986 vyhrál první etapu Závodu míru v Kyjevě. Skončil sedmý se ztrátou minuty a 57 sekund na vítězného Olafa Ludwiga. Kyjevské etapy, kam většina zemí své zástupce odmítla vyslat, se jely těsně po černobylské havárii, k níž došlo pouhých 100 km od města. Právě radioaktivní spad je podle Jozefa Regece příčinou jeho rakoviny - v roce 2005 mu lékaři odoperovali ledvinu zasaženou nádorem.

Na mistrovství světa v silniční cyklistice v roce 1987 Jozef Regec skončil v amatérském závodě jednotlivců na desátém místě. Na Letních olympijských hrách 1988 v Soulu byl desátý mezi jednotlivci, což je dosud nejlepší výsledek českého nebo slovenského jezdce, a osmý v časovce družstev.

Své bohaté zkušenosti Jozef Regec, absolvent trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, hodlal předávat dalším generacím. Trénoval reprezentaci (1999 až 2004), pak dva roky cyklisty v profesionálním týmu v zahraničí a od roku 2006 výběr českých cyklistů pro mistrovství Evropy a světa. Zastával post viceprezidenta Českého svazu cyklistiky (2010 až 2014).

Rodák ze slovenského Kežmaroku Jozef Regec je ženatý a má čtyři děti.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Josef Pavlík
Josef Pavlík
zobrazit profil Ladislav Okleštěk
Ladislav Okleštěk
zobrazit profil Olga Sehnalová
Olga Sehnalová
zobrazit profil Zdeněk  Seidl
Zdeněk Seidl
zobrazit profil Milada Voborská
Milada Voborská
zobrazit profil Josef Babka
Josef Babka
zobrazit profil Ladislav Hynek
Ladislav Hynek
zobrazit profil Jiří Šír
Jiří Šír