Luděk Niedermayer

Datum narození: 13. 3. 1966
Místo narození: Brno
Profese: europoslanec TOP 09 a STAN, bývalý viceguvernér ČNB
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Luděk Niedermayer, někdejší viceguvernér ČNB, v roce 2014 usedl do Evropského parlamentu. Ve volbách 2019 post obhájil.

Absolvoval přírodovědeckou fakultu v Brně, studia dokončil v roce 1989 získáním doktorátu. Dlouhodobě Luděk Niedermayer pracoval v České národní bance; původně nastoupil ještě do Státní banky československé.

LUDĚK NIEDERMAYER - ROZHOVOR PRO DENÍK E15

Niedermayer byl nejmladším v radě ČNB

V únoru roku 1996 byl Luděk Niedermayer jmenován prezidentem Václavem Havlem do bankovní rady ČNB a ve svých 29 letech se tak stal jejím nejmladším členem. V radě působil až do roku 2008, z toho většinu času (od roku 2000) jako viceguvernér ČNB.

V roce 2014 byl Luděk Niedermayer jako nestraník za TOP 09 lídrem kandidátky. Ve volbách uspěl a v europarlamentu nakonec usedl, i když ho s více než dvojnásobným počtem preferenčních hlasů přeskočil Jiří Pospíšil.

V TOP 09 je Niedermayer od roku 2019

Luděk Niedermayer se angažuje v nadaci Open Society Fund, která se snaží přispívat k rozvíjení otevřené a demokratické společnosti.

Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 Luděk Niedermayer zaujal třetí příčku na společné kandidátce hnutí STAN a TOP 09, a to již jako člen této strany (vstoupil do ní roku 2017). Mandát v EP se mu podařilo obhájit.

O LUĎKU NIEDERMAYEROVI ČTĚTE ZDE>>

Luděk Niedermayer je ženatý a má tři děti.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

 

Články o celebritě

Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Vondra lídrem Spolu. Syna má i s českou političkou, restartoval kariéru v Bruselu Jedničkou společné kandidátky SPOLU v eurovolbách 2024 se stal současný europoslanec a exministr Ale... číst článek
Politolog o eurovolbách: Fialovu koalici čeká soutěž v kroužkování, Babiš ukázal na věrnou Politolog o eurovolbách: Fialovu koalici čeká soutěž v kroužkování, Babiš ukázal na věrnou Na začátku června čekají Česko již páté volby do Evropského parlamentu. Strany i hnutí postupně před... číst článek
Zaříznutý Kalousek, syn Pavlova přítele, lídryně Nerudová i návrat Zaorálka: Kandidátky eurovoleb 2024 Zaříznutý Kalousek, syn Pavlova přítele, lídryně Nerudová i návrat Zaorálka: Kandidátky eurovoleb 2024 Blíží se volby do Evropského parlamentu a s tím jednotlivé strany a hnutí představují své kandidátní... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Irena Blažková
Irena Blažková
zobrazit profil Ivo Vondrák
Ivo Vondrák
zobrazit profil Lukáš Mareš
Lukáš Mareš
zobrazit profil Jan Zahradník
Jan Zahradník
zobrazit profil František Petrtýl
František Petrtýl
zobrazit profil Marek Hilšer
Marek Hilšer
zobrazit profil Aleš Juchelka
Aleš Juchelka