Jaromír Štětina

Datum narození: 6. 4. 1943
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel, novinář, bývalý europoslanec a senátor
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Ekolog Jaromír Štětina, někdejší člen KSČ, začínal jako novinář. Do vysoké politiky vystoupil coby senátor, v letech 2014 až 2019 byl poslancem Evropského parlamentu.

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a geologii na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1965 Jaromír Štětina vstoupil do KSČ (jeho babička byla zakládající členkou) a po okupaci v roce 1968 rudou knížku vrátil. V té době nastoupil jako elév v tehdejším deníku Mladá Fronta.

JAROMÍR ŠTĚTINA - PODESAL SPOLUPRÁCI S STB?

Uspořádal více než dvacet přírodovědných a sportovních výprav na Sibiř a do asijských zemí. Jaromír Štětina je zakladatelem českého raftingu a spoluzakladatelem českého Syndikátu novinářů a humanitární organizace Člověk v tísni. Po listopadu 1989 působil v obnovených Lidových novinách (chvíli i jako jejich šéfredaktor).

Svou politickou kariéru Jaromír Štětina zahájil v roce 2004, kdy byl jako nezávislý kandidát Strany zelených zvolen do Senátu. Později se stal členem Klubu otevřené demokracie, který byl v roce 2010 přejmenován na Klub TOP 09 a Starostové. Tehdy Jaromír Štětina obhájil své senátorské křeslo.

Jeho obliba u veřejnosti se ukázala také v roce 2014, kdy do europarlamentu kandidoval z 5. místa kandidátky, ale díky kroužkování skončil třetí. Spolu s Jaromírem Štětinou se za TOP 09 stali europoslanci Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Tomáš Zdechovský.

Během svého mandátu se Jaromír Štětina s TOP 09 rozešel a před volbami do Evropského parlamentu 2019 založil hnutí Evropa společně, jehož se stal lídrem, stejně jako jeho kandidátky. Avšak neuspěl, křeslo v EP neobhájil.

O JAROMÍRU ŠTĚTINOVI ČTĚTE ZDE>>

Jaromír Štětina je ženatý a má syna.

 

 

 

 

 

Články o celebritě

Čeká Filipa po infarktu konec strany? „KSČM je bezpečnostní riziko,“ tvrdí Štětina Čeká Filipa po infarktu konec strany? „KSČM je bezpečnostní riziko,“ tvrdí Štětina Hnutí Evropa společně (ESO) bývalého europoslance Jaromíra Štětiny chce po vládě, aby navrhla Nejvyš... číst článek
Útok na Filipa po infarktu: „Udával kolegyni a jezdil do bordelu!“ Ubohost, zuří žena z KSČM  Útok na Filipa po infarktu: „Udával kolegyni a jezdil do bordelu!“ Ubohost, zuří žena z KSČM Šéf KSČM Vojtěch Filip nedávno prodělal infarkt, strach o něj měli i v jeho straně. Během semináře v... číst článek
Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Dojemný vzkaz Havlové přítelkyni Táně Fischerové (†72) Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Dojemný vzkaz Havlové přítelkyni Táně Fischerové (†72) Táňa Fischerová, která dnes zemřela ve věku 72 let, byla herečkou, moderátorkou, političkou, ale nej... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michael Kohajda
Michael Kohajda
zobrazit profil Jan Sobotka
Jan Sobotka
zobrazit profil Jan Paparega
Jan Paparega
zobrazit profil Antonín Tesařík
Antonín Tesařík
zobrazit profil Rostislav Vyzula
Rostislav Vyzula
zobrazit profil Tomáš Dubský
Tomáš Dubský
zobrazit profil Karel Jakobec
Karel Jakobec
zobrazit profil Zuzana Ožanová
Zuzana Ožanová