Táňa Fischerová

Datum narození: 6. 6. 1947
Datum úmrtí: 25. 12. 2019
Místo narození: Praha
Profese: herečka, spisovatelka, moderátorka, politička
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Herečka a spisovatelka Táňa Fischerová, byla též moderátorkou, poslankyní, občanskou aktivistkou, lídryní Klíčového hnutí a předsedkyní Českého helsinského výboru.

Studovala na JAMU v Brně. Po dvou letech studia Taťána (známá více jako Táňa) Fischerová, nastoupila do pražského Činoherního klubu, kde působila šest sezón do roku 1973, kdy ji z normalizačních důvodů vyhodili. Poté hostovala v několika divadlech.

TÁŇA FISCHEROVÁ BYLA ZEMANOVA KRITIČKA

Čtyři roky Táňa Fischerová odehrála v Divadle Jiřího Wolkera, odkud odešla po narození syna Kryštofa. Musela se vyrovnat s jeho postižením a profesi přizpůsobit rodině.

Na filmovém plátně se Táňa Fischerová poprvé objevila v dramatu Kohout plaší smrt (1961). Dále hrála např. ve filmu Hotel pro cizince (1966).

Princeznu si Taťána Fischerová zahrála v pohádkách Uloupený princ (1971) a Spící princ (1985), královnu v příběhu O zatoulané princezně (1988), hraběnku v životopisném snímku A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu (2004).

Společně s Martou Kubišovou a Janem Kačerem Táňa Fischerová řadu let moderovala televizní charitativní adventní koncerty. Svou poslední roli ztvárnila v dramatickém seriálu Stopy života (2014). Zahrála si zde profesorku.

Do politiky Taťána Fischerová, signatářka petice Několik vět a občanská aktivistka, vstoupila ve volbách 2002, kdy díky preferenčním hlasům získala křeslo ve Sněmovně, a to jako nezávislá za US-DEU. Poslankyní byla do roku 2006, kdy neúspěšně kandidovala na Praze 2 do Senátu za Zelené.

Ve volbách do dolní komory 2010 se Táňa Fischerová stala lídryní Klíčového hnutí, jehož předsedkyní byla od jeho vzniku v červnu 2008 až do zániku v lednu 2018. Hnutí se do Sněmovny nedostalo.

V červenci 2012 Táňa Fischerová vyslyšela výzvy svých blízkých a rozhodla se kandidovat na prezidentku České republiky. Ve volbách získala 3,23 % hlasů, a tak nepostoupila do druhého kola.

Z knih Táni Fischerové jmenujme např. Bílý den ... a jiné příběhy, Jeden čas seje, jeden plody sbírá nebo Lydiiny dveře.

O TAŤÁNĚ FISCHEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Koncem března 2013 se Taťána Fischerová stala šestou předsedkyní Českého helsinského výboru, jíž byla až do své smrti 25. prosince 2019, kdy ve svých 72 letech prohrála boj s rakovinou.

 

Články o celebritě

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Czernin
Tomáš Czernin
zobrazit profil Martin Kavan
Martin Kavan
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Šárka Hrbáčková
Šárka Hrbáčková
zobrazit profil Aleš Gerloch
Aleš Gerloch
zobrazit profil Henry Cavill
Henry Cavill
zobrazit profil Ivo Grüner
Ivo Grüner