Petr Skoumal

Petr Skoumal

Datum narození: 7. 3. 1938
Datum úmrtí: 28. 9. 2014
Místo narození: Praha
Profese: hudebník
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Petr Skoumal byl autor hudby populární i filmové a také melodií, které si zpívají všechny malé děti. Složil muziku k večerníčkům Bob a Bobek či Maxipes Fík.

Už jako dítě si Petr Skoumal hned po válce zahrál roličku ve filmu Nezbedný bakalář. Byla to ovšem jeho první i poslední filmová role a poté se věnoval jen hudbě. Nejdříve nastoupil na Pražskou konzervatoř, kde vystudoval dirigování, a poté pokračoval na brněnské JAMU, kde absolvoval roce 1962 obor řízení sboru.

Skoumal léta tvořil s Vodňanským

Pak Petr Skoumal psal scénickou hudbu a byl také externím spolupracovníkem Československého rozhlasu. V roce 1963 se Petr Skoumal seznámil s Janem Vodňanským a téměř 20 let tvořili autorskou dvojici. Nejdříve spolu hráli v Redutě, Ateliéru a Divadle hudby, ale vrcholem jejich společné tvorby byly sénické koláže parodických scének, básní a písniček v Činoherním klubu. První z nich vznikla v roce 1969 pod názvem S úsměvem idiota, poté Hurá na Bastilu a S úsměvem Donkichota.

Některé z jejich textů narážely na někdejší politickou situaci (např. píseň Maršálové se dotýkala invaze vojsk v srpnu 1968) a také proto se stali nepohodlnými. Koncem roku 1973, za normalice, museli Jan Vodňanský a Petr Skoumal z divadla odejít a bylo jim zakázáno i účinkování v televizi a rozhlase. Mohli vystupovat jen přiležitostně na některých malých scénách (např. Klub Eden).

Manželkou Skoumala byla herečka Ilona

Začátkem 80. let 20. století se jejich cesty rozešly, a tak se začal Petr Skoumal plně věnovat sólové kariéře a psal mnoho písniček. Jeho tvorba byla ovšem velmi významná i pro film a televizi, např. hudba pro filmy Srdečný pozdrav ze zeměkoule Lasici a Satinského, či Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný a Jára Cimmerman ležící, spící Svěráka se Smoljakem.

Nezapomenutelná je i  hudba Petra Skoumala k večerníčkům, např. A je to..., Maxipes fík, Bob a Bobek atd. Dětem věnoval i několik svých alb, zmiňme nejznámější: Kdyby prase mělo křídla či Když jde malý bobr spát. Psal hudbu mnohým hudebníkům, několik let působil i jako člen kapely ETC Vladimíra Mišíka a dlouhodobě spolupracoval např. s Michalem Prokopem. V posledních letech života občas vystupoval v dětských představeních v Divadle v Dlouhé.

Maželkou Petra Skoumala byla herečka Ilona Svobodová.

Petr Skoumal zemřel 28. září 2014.

 

Články o celebritě

Seriálová hvězda Ilona Svobodová: Chtěl mě sbalit Zeman! Seriálová hvězda Ilona Svobodová: Chtěl mě sbalit Zeman! Slovo mohlo dát slovo a dneska by se titulem první dámy chlubila herečka a dabérka Ilona Svobodová (... číst článek
Poslední sbohem Vodňanskému (†79): POHŘEB S GORILOU Poslední sbohem Vodňanskému (†79): POHŘEB S GORILOU Máme doma gorilu, peče toasty na grilu. Kdo by neznal slavnou písničku Jana Vodňanského (†79) a Petr... číst článek
Skromný pohřeb Vodňanského (†79), kterého zabil covid: Skleslý Hřebejk i unavený Kačer! Skromný pohřeb Vodňanského (†79), kterého zabil covid: Skleslý Hřebejk i unavený Kačer! Známý písničkář, textař, zpěvák i herec Jan Vodňanský (†79) podlehl 10. března 2021 koronaviru. Posl... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Till Lindemann
Till Lindemann
zobrazit profil Pavel Krejča
Pavel Krejča
zobrazit profil Eva Turnová
Eva Turnová
zobrazit profil Radim Hladík
Radim Hladík
zobrazit profil Martin Kumžák
Martin Kumžák
zobrazit profil Richard Hes
Richard Hes
zobrazit profil Jackpot Daniels
Jackpot Daniels