David Žák

David Žák

Datum narození: 17. 2. 1971
Místo narození: Prachatice
Profese: spisovate, pedagog, politik
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

David Jan Žák je spisovatelem, jehož TOP 09 nominovala v Českém Krumlově do senátních voleb v říjnu 2016. David Žák píše hlavně básně, nepohrdne ani prózou a také učí. Byl i novinářem.

David Žák vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity. Pedagogem zůstal, dokázal profesi učitele skloubit s literárním a výtvarným nadáním. Vyučuje výtvarnou výchovu a tvůrčí psaní na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích.

První básnickou sbírku vydal David Žák v roce 1991, jmenovala se Jak padá podzim. V roce 2005 vyšla sbírka Přicházím za tebou napsaná v češtině a ruštině. Pro změnu francouzštinu David Žák využil ve sbírce Na břiše svítání z roku 2008.

Jeho prozaickou prvotinou byla Axe Africe z roku 2006, následoval román TIcho a v roce 2012 thriller Návrat krále Šumavy. V roce 2006 založil David Žák spolu s Jiřím Hájíčkem Českobudějovickou literární buňku,  sdružení prozaiků a básníků.

Jako novinář zkoušel štěstí v Československém i Českém rozhlase, v Rádiu Faktor a také v TV Nova. Tvorba Davida Žáka přesahuje i do jiných oborů, fušuje do divadla a filmu.

Do senátních voleb 2016 TOP 09 nominovala Davida Žáka jako vyzývatele senátora ze Českokrumlovsko, jímž byl Tomáš Jirsa z ODS.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2016 ZDE

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Mikuláš  II.
Mikuláš II.
zobrazit profil Jarmila Bursová
Jarmila Bursová
zobrazit profil Jamie Dornan
Jamie Dornan
zobrazit profil Mikuláš Minář
Mikuláš Minář
zobrazit profil Aleš Kubát
Aleš Kubát
zobrazit profil Josef Vašíček
Josef Vašíček
zobrazit profil Jon Berthal
Jon Berthal