Související celebrity

Životopis

Marek Dalík je podnikatel a lobbista, kritizovaná a kontroverzní pravá ruka někdejšího premiéra Mirka Topolánka, když byl v úřadě. Aktivity Marka Dalíka opakovaně vyšetřovala policie.

Někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka, brněnský rodák Marek Dalík, vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a hned poté přičichnul k vysokým politickým kruhům. Jako stážista působil v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla v druhé polovině 90. let.

MAREK DALÍK NA SERVERU REFLEX.CZ

Marek Dalík si pak si založil PR agenturu New Deal Communications a jeho vliv na politiky začal stoupat. Zvláště na ODS, jejímž členem se brzy stal. Jeho práce pro Mirka Topolánka nebyla příliš viditelná, zato on v jeho blízkosti ano.

Poprvé se o Marka Dalíka začala zajímat policie kvůli tzv. aféře Kořistka, což byl poslanec Unie svobody, který Dalíka v roce 2004 nařkl, že se ho snažil uplatit deseti miliony a postem bulharského vevyslance, pokud bude hlasovat proti vládě Stanislava Grosse. Případ se dostal před trestní soud, kde vyšuměl do ztracena. Civilní soud dal Kořistkovi za pravdu.

Dalším Dalíkovým přehmatem byla kauza Wolf v březnu 2009, která nepřímo zavinila pád Topolánkovy vlády. Dalík přesvědčoval reportéra ČT Dalibora Bártka, aby neodvysílal reportáž o poslanci Petru Wolfovovi a zneužití jedenáctimilionové státní dotace (rozhovor s odsouzeným Wolfem na Reflex.cz zde).

Posledním škraloupem Marka Dalíka je kauza Pandury, kde byl obžalován z toho, že žádal o úplatek ve výši 18 milionů euro (v přepočtu zhruba 460 milionů korun) v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu. V únoru 2016 byl nepravomocně - odsouzen k pěti letům vězení, odvolací soud mu pak trest o rok zmírnil.

O MARKU DALÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Marek Dalík nastoupil do ruzyňské věznice ve čtvrtek 1. září 2016, tedy poslední možný den. Ve středu ho přitom vyfotil europoslanec Petr Ježek (ANO) na Letišti Václava Havla. Dalík mířil do zahraničí a média začala spekulovat, zda k výkonu trestu opravdu nastoupí. Marek Dalík dorazil k věznici 20 minut před vypršením lhůty.

Ve vězení si Marek Dalík poseděl několik měsíců a byl na základě verdiktu Nejvyššího soudu propuštěn na svobodu. Avšak do výkonu trestu se lobbista musel vrátit. Dorazil 6. listopadu 2017, a to opět na poslední chvíli.

Po odpykání poloviny trestu byl Marek Dalík z jeho výkonu podmíněčně propuštěn. Věznici opustil 18. listopadu 2019. 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Klára Slámová
Klára Slámová
zobrazit profil Markéta Horváthová
Markéta Horváthová
zobrazit profil Adéla Šípová
Adéla Šípová
zobrazit profil Martin Čermák
Martin Čermák
zobrazit profil Tomáš Abraham
Tomáš Abraham
zobrazit profil Pavel Dopita
Pavel Dopita
zobrazit profil Miroslav Sládek
Miroslav Sládek
zobrazit profil Anna Sováková
Anna Sováková