Miloš Petera

Miloš Petera

Datum narození: 14. 3. 1958
Místo narození: Hradec Králové
Profese: Náměstek středočeské hejtmanky za ČSSD
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Politik Miloš Petera, člen ČSSD je znám jako bývalý středočeský hejtman ve volebním období 2012 až 2016. Byl starostou města Nymburka. Dva roky také při tom sedával v Poslanecké sněmovně. Zároveň je soudním znalcem pro životní prostředí.

Miloš Petera se narodil v Hradci Králové, nebránilo mu to však studovat chemii v Pardubicích. Z Pardubic vedla cesta na VŠCHT v Praze. Po vysoké škole a základní vojenské službě nastoupil v roce 1983 do nymburského cukrovaru. Většinu života strávil právě ve středočeském Nymburce, kde žije.

Z provozního technika se v cukrovaru Miloš Petera vypracoval na náměstka ředitele. Když v roce 1997 uspěl v konkurzu na ředitele Vodovodů a kanalizací Nymburk, stal se vzápětí i předsedou představenstva společnosti. Tuto funkci od té doby ji nepustil, uvolnil jen post ředitele vodáren, a to až po 11 letech.

I v politice stoupala kariéra Miloše Petery. Nejprve se v roce 1998 stal nymburským zastupitelem, v roce 2002 už byl místostarostou a na starostu Nymburka to dotáhl v roce 2010. V čele města vydržel celé volební období.

Ani v krajské hierarchii Miloš Petera neokusil přes všechny turbulence fatální neúspěch. Šest let dělal náměstka hejtmanovi, jímž byli nejprve David Rath, po něm Zuzana Moravčíková a Josef Řihák. Po nich se v roce 2014 stal hejtmanem Miloš Petera. Do politiky vstoupil jako nestraník, od roku 2000 je členem ČSSD.

Hejtmanský post se Miloš Petera rozhodl obhájit i v krajských volbách 2016. Neměl to kvůli přetrvávajícím vnitrostranickým sporům jednoduché. Rozhodnout muselo členstvo středočeské ČSSD v referendu. Z hlasujících se vyslovilo skoro 85% pro Miloše Peteru. Na hejtmanský post si začala brousit zuby také konkurence. Například hnutí ANO vyslalo do boje o křeslo místopředsedkyni sněmovny Jaroslavu Jermanovou, která se stala novou hejtmankou po Peterovi. Ten je dnes jejím náměstkem.

S prezidentem Milošem Zemanem spojuje Peteru například vztah k Číně, do níž hejtmana také zavedly služební cesty.

Miloš Petera je ženatý, s manželkou Evou má dvě dcery, Kateřinu a Veroniku. Stíhá ještě předsedat klubu Polaban Nymbruk. Miloš Petera vyznává rotariánství, uvádí o sobě, že je členem Rotary klubu Jičín. Z Nymburka to do Jičína nemá daleko.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Články o celebritě

Jermanová vyrazila proti ptákům, Žabáku v Lysé nad Labem hrozí zánik. Co se tam chystá? Jermanová vyrazila proti ptákům, Žabáku v Lysé nad Labem hrozí zánik. Co se tam chystá? V Lysé nad Labem na Nymbursku se část obyvatel obává o osud mokřadních pozemků, které město za symbo... číst článek
„Nerozdýchal Hamáčka.“ Exnáměstek Ratha to v ČSSD zabalil, další se tu drží „Nerozdýchal Hamáčka.“ Exnáměstek Ratha to v ČSSD zabalil, další se tu drží Marek Semerád, bývalý náměstek někdejšího sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha, ukončil konc... číst článek
Jermanová má postýlku i v kanceláři, porodit může každým dnem. S dcerkou zůstane manžel Jermanová má postýlku i v kanceláři, porodit může každým dnem. S dcerkou zůstane manžel Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (48) už je sbalená do porodnice. Termín narození d... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michail Gorbačov
Michail Gorbačov
zobrazit profil Roman Onderka
Roman Onderka
zobrazit profil Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf
zobrazit profil Daniel Pawlas
Daniel Pawlas
zobrazit profil Václav IV.
Václav IV.
zobrazit profil Jaroslav Červinka
Jaroslav Červinka
zobrazit profil Bořivoj Šarapatka
Bořivoj Šarapatka
zobrazit profil Marian Kotleba
Marian Kotleba