Marek Ženíšek

Marek Ženíšek

Datum narození: 26. 11. 1978
Místo narození: Plzeň
Profese: politik TOP 09, politolog, pedagog
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik, politolog a pedagog Marek Ženíšek, který roku 2013 získal poslanecký mandát, jej v parlamentních volbách 2021 opět obhájil.

Plzeňský rodák Marek Ženíšek vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd UK v Praze. Jako politolog a pedagog se zabývá politikou z akademické i praktické stránky. Je expertem TOP 09 na zahraniční politiku a přednáší na Filozofické fakultě Západočeské univerzity.

Do politiky Marek Ženíšek vstoupil v roce 2006, kdy se stal zastupitelem ve třetím městském obvodu města Plzeň. Roku 2009 byl členem Přípravného výboru TOP 09. V té době působil na ministerstvu spravedlnosti jako náměstek pro mezinárodní vztahy.

O MARKU ŽENÍŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Od začátku roku 2012 Marek Ženíšek zastával post 1. náměstka ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Stál u zrodu projektu Reformy psychiatrie v ČR. V souvislosti s nástupem vlády Jiřího Rusnoka k 1. srpnu 2013 na funkci rezignoval, protože si dle svých slov neuměl představit, že by na ministerstvu dále pokračoval, jelikož byl i místopředsedou TOP 09.

Ve volbách 2013 Marek Ženíšek kandidoval v Plzeňském kraji z pozice lídra TOP 09 a byl zvolen poslancem. V letech 2017 a 2021 mandát obhájil.

Marek Ženíšek je ženatý a má syna. Mezi jeho zájmy patří četba, sport a cestování.

 

 

 

Články o celebritě

Čeští politici na sněhu: Černochová zdobí stromek, Pekarová vyrazila k sousedům. Hladík pracuje Čeští politici na sněhu: Černochová zdobí stromek, Pekarová vyrazila k sousedům. Hladík pracuje Na Českou republiku zaútočila o víkendu pořádná zima a v některých místech téměř bez ustání sněží. N... číst článek
Pavel, Fiala, Babiš i Zeman odsoudili napadení Izraele: „Zákeřný a podlý“ teroristický čin! Pavel, Fiala, Babiš i Zeman odsoudili napadení Izraele: „Zákeřný a podlý“ teroristický čin! Prezident Petr Pavel, exprezident Miloš Zeman i politici vládní koalice i opozičního ANO odsoudili ú... číst článek
Poslanci na cestách: Létali do Chile, Grónska či Japonska, služebky jim omezí! Kdo cestoval nejvíc? Poslanci na cestách: Létali do Chile, Grónska či Japonska, služebky jim omezí! Kdo cestoval nejvíc? Vládní škrty v příštím roce dopadnou i na Sněmovnu. Poslanci totiž mají přijít až o 50 milionů korun... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alžběta Pomořanská
Alžběta Pomořanská
zobrazit profil Robin Povšík
Robin Povšík
zobrazit profil Ivan Adamec
Ivan Adamec
zobrazit profil Petr Dolínek
Petr Dolínek
zobrazit profil Jaroslav Zedník
Jaroslav Zedník
zobrazit profil Adam Kalous
Adam Kalous
zobrazit profil Pavel Kárník
Pavel Kárník
zobrazit profil Andrej Kiska
Andrej Kiska