Jiří Růžička

Jiří Růžička

Datum narození: 12. 5. 1948
Místo narození: Praha
Profese: 5. senátor za obvod Praha 6, pedagog
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Senátor Jiří Růžička, dlouholetý ředitel prestižního pražského Gymnázia Jana Keplera, post v horní komoře ve volbách 2022 obhájil.

Ačkoli platí za jednoho z největších odborníků na české střední školství, sám to Jiří Růžička neměl se školami lehké. Po vršovické základní škole chodil na učiliště v Pardubicích, později na Střední všeobecně vzdělávací školu na Vinohradech. Studovala se při zaměstnání a až tak získal v roce 1969 maturitu.

JIŘÍMU RŮŽIČKOVI POMOHL OKAMURA!

Po reprezentaci začal Růžička učit

Touha po vzdělání a sport na špičkové úrovni přivedla Jiřího Růžičku na Fakultu tělesné výchovy a sportu. Vystudoval zde češtinu a tělocvik.

Zároveň Jiří Růžička reprezentoval Československo ve skoku o tyči a stal se několikanásobným mistrem republiky v barvách pražské Slavie.

Když věk vrcholového sportovce vypršel, začal Jiří Růžička učit. Zkušenosti ho přivedly k zážitkové pedagogice. Spoluzakládal Hnutí GO, stál u zrodu Asociace ředitelů gymnázií.

Růžičkovi pomohly preferenční hlasy

Potíže školství přivedly Jiřího Růžičku do politiky, ač původně žádné takové ambice neměl. Jakoby skákal o tyči, posunul se v Praze 6 v komunálních volbách 2014 díky preferenčním hlasům z páté příčky kandidátky TOP 09 na první. V roce 2016 kývl na nabídku TOP 09 pokusit se v Praze 6 o Senát.

„Od roku 1978 učím na Gymnáziu Jana Keplera a od roku 1990 na něm také řediteluji. Jsem přesvědčen, že právě vzdělávání je jednou z nejpodceňovanějších oblastí v tomto státě,“ uvedl tehdy ke své motivaci Jiří Růžička.

Růžička uspěl hned v prvním kole voleb

Plány se mu pokusila zkřížit politická konkurence. ČSSD a Stana zelených v Praze 6 na senátora nominovaly filozofa Václava Bělohradského, hnutí ANO 2011 baletního mistra Vlastimila Harapese. Jiří Růžička se mohl opřít o podporu KDU-ČSL i Starostů a Nezávislých.

Po volbách 2018 se Jiří Růžička stal senátorem za obvod č. 25 - Praha 6 za TOP 09 a STAN, posléze pak 1. místopředsedou. Do křesla šéfa horní komory usedl v lednu 2020 po náhlé smrti Jaroslava Kubery.

Ve volbách 2022 Jiří Růžička post senátora obhájil hned v prvním kole.

O JIŘÍM RŮŽIČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Růžička nepřestal aktivně sportovat, vedle lehké atletiky se věnoval lyžování a cyklistice.

Se ženou Jiří Růžička vychoval syny Jakuba a Jana.

 

Články o celebritě

Růžičkovou popadl amok: Tak tlustá nejsem! Foto jako důkaz? Růžičkovou popadl amok: Tak tlustá nejsem! Foto jako důkaz? Na pohřeb hokejové legendy Petra Klímy (†58) dorazil také jeho kamarád Vladimír Růžička (59) s chotí... číst článek
„Zuzo, jsi kráva.“ Černochová sepsula Majerovou, ta urážela Rakušana narážkou na Downův syndrom „Zuzo, jsi kráva.“ Černochová sepsula Majerovou, ta urážela Rakušana narážkou na Downův syndrom Snažila se urazit ministra vnitra, možná i být vtipná. Moc se jí to ale nepovedlo. Exposlankyně Zuza... číst článek
Hubáčková je po operaci! Na sítích sdílela fotku plnou nervozity. A kdy se dočkáme Hladíka? Hubáčková je po operaci! Na sítích sdílela fotku plnou nervozity. A kdy se dočkáme Hladíka? Exministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) má za sebou dlouho plánovanou operaci. Svo... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Robert Králíček
Robert Králíček
zobrazit profil Michal Šmarda
Michal Šmarda
zobrazit profil František Konečný
František Konečný
zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian
zobrazit profil Jan Machač
Jan Machač
zobrazit profil David Smoljak
David Smoljak
zobrazit profil Pavel Žáček
Pavel Žáček
zobrazit profil Ladislav Václavec
Ladislav Václavec