Raúl Castro

Raúl Castro

Datum narození: 3. 6. 1931
Profese: Prezident Kuby
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Raúl Castro je někdejší revolucionář a nynější prezident Kuby. Žezlo převzal v roce 2008 po svém starším bratrovi Fidelu Castrovi. Na rozdíl od něj však není takovou výraznou osobností, nedokáže strhnout davy a postrádá charisma.

Raúl Castro má svou uniformu generála rád. S oblibou si ji obléká a nechává se v ní fotit i teď, když je už prezidentem. Řízení Kuby převzal v roce 2006 poté, co jeho bratra FidelaCastra „zastavila nemoc a stáří“. V roce 2008 se Raúl stal kubánským prezidentem. Raúl Castro je považován za radikálního levicového politika, stejně jako jeho bratr Fidel Castro, ale i přesto se Kuba pod jeho vedením postupně otevírá zahraničnímu kapitálu. Funkční období Raúla vyprší v roce 2018, kdy dosáhne 86 let. "Nestal jsem se prezidentem proto, abych zavedl kapitalismus nebo ničil revoluci. Budu bránit a vylepšivat socialismus," zní známý výrok Raúla Castra.

Jeho bratr Fidel vrhl Kubu do "socialistické izolace“ a vztahy Kuby a USA byly i díky úzké spolupráci Ruska a Kuby dlouhá desetiletí na bodu mrazu. Přesto v roce 2008 po vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách v USA, se po jeho setkání s Raúlem vztahy mezi oběma zeměmi zlepšily. Skončily tak fidelovské časy nelegálních útěků Kubánců do USA. V roce 2015 dokonce uvítal na Kubě hlavu katolické církve. Na několikadenní návštěvu přiletěl papež František.

Raúl Castro v roli generála bojoval v roce 1953 po boku bratra Fidela za sesazení generála Batisty na Kubě, ale po zpackaném pokusu byli odsouzeni na 15 let vězení. Po dvou letech však přišla Batistova amnestie a opakovaný pokus o převrat, který už se vydařil. To už stál po boku obou bratrů Castrových i legendární Che Guevara.

Raúl Castro má kromě bratra Fidela ještě jedného bratra a čtyři sestry. Jedna z nich Juanita Castro byla také přesvědčenou stoupenkyní kubánské revoluce, později však názor změnila, odešla z Kuby a stala se agentkou CIA. Raúl Castro se oženil S Vilmou Espino, dcerou bohatého obchodníka s rumem. Mají spolu 4 děti. Jeho nesčetné milostné aférky však nikdy nezůstaly tajemstvím. Jeho dcera Mariela je ředitelka Národního centra pro sexuální výchovu, kde pořádá kampaně za ochranu práv homosexuálů.

 

Další Politici

zobrazit profil Petr Třešňák
Petr Třešňák
zobrazit profil Milan Hnilička
Milan Hnilička
zobrazit profil Dominik Feri
Dominik Feri
zobrazit profil Angela Merkel
Angela Merkel
zobrazit profil Luděk Niedermayer
Luděk Niedermayer
zobrazit profil Jiří Havránek
Jiří Havránek