Fidel  Castro

Fidel Castro

Datum narození: 13. 8. 1926
Datum úmrtí: 25. 11. 2016
Místo narození: Birán, Kuba
Profese: Bývalý prezident Kuby
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Fidel Castro byl tváří komunistické Kuby od revoluce roku 1959 až do roku 2008, kdy předal moc bratru Raúlovi.

Narodil se do rodiny farmáře, jeho otec, původem potomek španělských přistěhovalců, byl vlastníkem množství půdy. Fidel Alejandro Castro Ruiz jak zní jeho celé jméno, strávil mládí v katolických školách, pak studoval v Havaně právo.

Vzal si dceru boháče

V roce 1948 se oženil s Mirtou Diaz-Balartovou, dcerou jednoho z nejbohatších mužů Kuby. Každý jiný by si možná užíval blahobyt a vyženěné peníze, ale Fidel Castro měl politické ambice. Chtěl se dostat za každou cenu do politiky, a tak se v roce 1952 pokusil získat křeslo v kubánském parlamentu. Ale tehdejší puč generála Fulgecia Batisty volby zrušil.

O revoluci se pokusil už v roce 1953

Castro se rozhodl vzít další osud Kuby do vlastních rukou a následovaný 165 muži, zaútočil v roce 1953 na kasárny v Moncada. Útok se nevydařil, více než polovina jeho mužů byla zabita a Fidel a jeho bratr generál Raúl Castro byli odsouzeni na 15 let vězení. Batistova amnestie o dva roky později ho však dostala na svobodu.


Zatímco jeho zámožná žena podepisovala rozvodové papíry, Fidel Castro utekl do Mexika, kde se spojil s Argentincem Ernesto Che Guevarou a spolu se pokusili o opětovné svržení generála Batisty. Tentokrát však promyšleně, postupně a nakonec úspěšně. Skryli se v horách, vedli partyzánskou válku a postupně se k nim přidávalo stále více a více mužů.

S Che Guevarou uspěl v roce 1959

V roce 1959 uprchl Batista ze země a do Havany vstoupily Fidelovy partyzánské jednotky. Předsedou kubánské vlády se Fidel Castro stal v únoru 1959 a hned začal znárodňovat majetek Spojených států na Kubě. O rok později začala jeho úzká spolupráce se Sovětským svazem a USA přerušila s Kubou své diplomatické styky. Zároveň však Američané přemýšleli, jak se Castra zbavit. CIA proto naplánovala vylodění v kubánské Zátoce sviní, která měla vést k pádu Castrova režimu.

Psal se rok 1961 a na Kubu přivezli z USA kolem 1300 kubánských uprchlíků, aby bojovali proti Fidelovi. Avšak tato protifidelovská akce Spojeným státům vůbec nevyšla. Naopak, vedla k ještě užší, mnoho desetiletí trvající spolupráci Rusů a Kubánců.

Rozpad SSSR v roce 1990 ale vyvolal na Kubě ekonomickou krizi a země musela poopravit svůj vztah s USA. Fidel Castro byl prezidentem Kuby od roku 1976 a za jeho vlády se stal „ostrov svobody“ ještě izolovanějším místem než předtím.

Od roku 2000 navázal velmi přátelské vztahy s Hugem Chávezem diktátorem a venezuelským prezidentem, s jehož podporou mohl Fidel počítat až do Chávezovy smrti v roce 2013.

Zhoršující se zdraví a smrt

Fidel Castro se od roku 2006 přestal objevovat na veřejnosti se příliš. To vedlo k  dohadům o jeho možném skonu. Moc předal v roce 2008 svému bratru Raúlovi Castrovi, který obnovil diplomatické vztahy s USA.

I po odchodu do důchodu ovšem dál přispíval do novin a setkával se se zahraničními představiteli. Odmítl se ovšem setkat s Barackem Obamou, který se v roce 2016 stal po dlouhé době prvním americkým prezidentem, který ostrovní stát navštívil

Fidel Castro zemřel v pátek 25. 11. 2016 v půl jedenácté večer. Příčinu smrti Kuba nikdy nezveřejnila. Jeho pohřební procesí projelo 900 kilometrů z Havany do Santiago de Cuba, kde byl devět dní po své smrti pohřben.

 

Články o celebritě

Osmany Laffita v nové knize Pilarka: Pravda o Evině vztahu s Fidelem Castrem! Věnoval jí vilu! Osmany Laffita v nové knize Pilarka: Pravda o Evině vztahu s Fidelem Castrem! Věnoval jí vilu! Socialistické Československo bylo plné drbů o různých „techtlích“ svých umělců s komunistickými papa... číst článek
Zemřela známá moderátorka (†93): Zpovídala Fidela Castra, Putina i Moniku Lewinskou Zemřela známá moderátorka (†93): Zpovídala Fidela Castra, Putina i Moniku Lewinskou Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila... číst článek
Nová kniha o Evě Pilarové (†80): TAJEMSTVÍ  VILY OD FIDELA! Nová kniha o Evě Pilarové (†80): TAJEMSTVÍ VILY OD FIDELA! Socialistické Československo bylo plné drbů o různých „techtlích“ svých umělců s komunistickými papa... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Holubář
Jiří Holubář
zobrazit profil Zdeněk  Seidl
Zdeněk Seidl
zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Radim Sršeň
Radim Sršeň
zobrazit profil Pavel Hodáč
Pavel Hodáč
zobrazit profil Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian