Bašár Asád

Datum narození: 11. 9. 1965
Místo narození: Damašek, Sýrie
Výška: 189 cm
Profese: prezident Sýrie
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Prezidentem Sýrie byl Bašár Asád, celým jménem Bašár Háfiz al-Asad, poprvé zvolen roku 2000. Ve funkci nahradil svého zesnulého otce Háfiza al-Asada.

Muslim (alavita) Bašár Háfiz al-Asad studoval lékařství na univerzitě v Damašku a na Western Eye Hospital v Londýně a začal kariéru oftalmologa.

BAŠÁR ASÁD - JEHO SYNA PORAZILI I ČEŠI

Po dopravní nehodě roku 1994, při níž přišel o život jeho starší bratr Basil al-Asad, se Bašár Asád vrátil do Sýrie, z rozhodnutí otce, tehdejšího prezidenta Háfize al-Asada, se stal jeho vybraným nástupcem a absolvoval vojenskou akademii.

Prezidentem byl zvolen 10. července 2000, tedy měsíc po smrti svého otce. S nástupem Bašára Asáda k moci byly spojovány naděje na reformu režimu strany BAAS, která je v Sýrii u moci od roku 1963. Hovořilo se dokonce o tzv. damašském jaru. K zásadní proměně však nedošlo.

V roce 2005 se musel s armádou stáhnout z okupovaného území Libanonu po propuknutí tzv. libanonské cedrové revoluce. Roku 2007 byl Bašár Asád zvolen prezidentem na další sedmileté období.

Vojensky zakročil proti podporovatelům Arabského jara, čímž vyvolal konflikt známý jako Syrská občanská válka, za což byl obviněn za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti a v roce 2013 vládami některých členských států OSN ze zneužití mezinárodně zakázaných chemických zbraní, dále pak také ze spolupráce se zástupci Islámského státu.

V červenci 2014 Bašár Asád zvítězil v dalších volbách, v nichž se po desetiletích o post hlavy státu ucházelo více kandidátů. Evropská unie volby označila za nelegální, spojenci Damašku naopak za zcela legální a demokratické.

O BAŠÁRU ASÁDOVI ČTĚTE ZDE>>

V Londýně se Bašár Asád seznámil s Angličankou syrského původu Asmu al-Akhras, s níž se roku 2000 oženil. Mají spolu tři děti.

 

Další Politici

zobrazit profil Ján Lahvička
Ján Lahvička
zobrazit profil Alžběta Pomořanská
Alžběta Pomořanská
zobrazit profil Tomáš Jirsa
Tomáš Jirsa
zobrazit profil Pavel Plzák
Pavel Plzák
zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová
zobrazit profil Jan Paparega
Jan Paparega
zobrazit profil Zdeněk Matušek
Zdeněk Matušek
zobrazit profil Petr Navrátil
Petr Navrátil