Jaroslav Bašta

Datum narození: 15. 5. 1948
Datum úmrtí: 8. 4. 2024
Místo narození: Plzeň
Profese: politik, ministr bez portfeje v Zemanově vládě, bývalý diplomat
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politik Jaroslav Bašta, někdejší ministr a diplomat, od roku 2021 poslanec, v prezidentských volbách 2023 nepostoupil do druhého kola.

Po gymnáziu v Žatci Jaroslav Bašta pracoval v Elektroporcelánu Louny. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval historickou archeologii. Za své angažmá v Hnutí revoluční mládeže byl v roce 1971 odsouzen na 2,5 roku. Odseděl si jen část trestu.

JAROSLAV BAŠTA: SKANDÁL! PRODÁVAL VÍZA UKRAJINCŮM

Do politiky Bašta vkročil po pádu totality

Jaroslav Bašta podepsal Chartu 77 a působil v disentu, proto mu totalitní režim nedovolil pracovat v oboru, tak vykonával dělnické profese. Přesto mu vyšly desítky článků v oblasti archeologie, a to zejména v prestižních německých časopisech.

Do politiky vstoupil po Sametové revoluci 1989, po níž byl mj. náměstkem ředitele tajné služby či předsedou tzv. lustrační komise. Ve volbách 1996 se od roku 1994 člen ČSSD Jaroslav Bašta stal poslancem. Následně mandát obhájil.

V letech 1998 až 2000 Jaroslav Bašta působil jako ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana, v níž se ujal Akce Čisté ruce (protikorupční akce, jejíž výsledky byly sporné). Na post ve Sněmovně rezignoval v září 2000.

Baštu vyšetřovala protikorupční policie

V letech 2000 až 2005 byl Jaroslav Bašta velvyslanec v Ruské federaci, poté dva roky náměstkem ministra zahraničních věcí a další tři ambasadorem na Ukrajině. Kvůli aféře kolem podvodů a úplatků při vydávání českých víz na Ukrajině jej vyšetřovala protikorupční policie.

Na jaře 2019 Jaroslav Bašta vystoupil z ČSSD a v následujících volbách do Evropského parlamentu neúspěšně kandidoval jako bezpartijní lídr hnutí BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA (BOS), jehož byl v listopadu 2020 zvolen předsedou.

Jaroslav Bašta se rozhodl pro SPD

Do parlamentních voleb 2021 Jaroslava Baštu coby svého nejstaršího kandidáta vyslalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) jako lídra v Pardubickém kraji. Získal poslanecký mandát.

V prezidentských volbách 2023 Jaroslav Bašta nepostoupil do druhého kola. 

O JAROSLAVU BAŠTOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželka Jaroslava Bašty Dara Baštová je archeoložka. Politik měl nemanželského syna Jakuba, který nešťastnou náhodou zemřel.

Jaroslav Bašta 8. dubna 2024 podlehl zákeřné chorobě. Bylo mu 75 let.

 

 

Články o celebritě

Bývalý ministr Jaroslav Bašta: Podlehl zákeřné nemoci! Bývalý ministr Jaroslav Bašta: Podlehl zákeřné nemoci! Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 75 let poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Muž, jehož politická pouť zača... číst článek
Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta (†75): Trpěl nádorem v krku? Sněmovna ho uctí minutou ticha Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta (†75): Trpěl nádorem v krku? Sněmovna ho uctí minutou ticha Politik, diplomat a jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta Jaroslav Bašta podlehl zákeřné choro... číst článek
Zeman o smrti Jaroslava Bašty (†75): Je mi to moc líto... Truchlí i další politici  Zeman o smrti Jaroslava Bašty (†75): Je mi to moc líto... Truchlí i další politici Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Ba... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Peřina
Jiří Peřina
zobrazit profil Roman Kraus
Roman Kraus
zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Jan Horník
Jan Horník
zobrazit profil Miroslav Grebeníček
Miroslav Grebeníček
zobrazit profil Aleš Dufek
Aleš Dufek
zobrazit profil Vladimír Derner
Vladimír Derner
zobrazit profil Pavel Hojda
Pavel Hojda