Vladimíra Lesenská

Vladimíra Lesenská

Datum narození: 28. 5. 1964
Místo narození: Opočno
Profese: politička za hnutí Svoboda a přímá demokracie, projektantka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politička Vladimíra Lesenská, v letech 2006 až 2013 poslankyně, se ve volbách 2021 coby lídryně hnutí SPD v Královéhradeckém kraji do Sněmovny vrátila.

Po SPŠ stavební v Hradci Králové Vladimíra Lesenská vystudovala Fakultu pozemních staveb ČVUT v Praze. Poté do roku 1995 pracovala jako samostatná projektantka. Od roku 1993 má živnostenské oprávnění pro projektovou činnost ve výstavbě.

Do politiky Lesenská vkročila roku 1994

V roce 2005 se Vladimíra Lesenská registrovala jako soudní znalec v oborech ekonomika, ceny a odhady nemovitostí. Dále pracovala mj. jako investiční technička na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje a ředitelka pracoviště Úřadu práce Ústí nad Orlicí.

Do politiky Vladimíra Lesenská vstoupila v komunálních volbách 1994, kdy byla zvolena zastupitelkou města Týniště nad Orlicí. Post opakovaně obhájila, a to nejprve jako bezpartijní a následně coby členka ČSSD a poté HOZK Všelidové hnutí Občanů za kraj (členka do rozpuštění hnutí roku 2019). V letech 1994 až 1998 působila jako místostarostka.

Do Senátu se Lesenská nedostala

Ve volbách 2006 Vladimíra Lesenská uspěla s kandidaturou do Sněmovny za ČSSD. Setrvala v ní i po volbách 2010. V předčasných parlamentních volbách 2013, po pádu vlády Petra Nečase, mandát již neobhajovala.

Ve volbách 2016 se Vladimíře Lesenské, tehdy člence HOZK, nepodařilo dostat do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) kandidovala v roce 2020 do Senátu v obvodu č. 48 - Rychnov nad Kněžnou. Nepostoupila ani do druhého kola.

Pro parlamentní volby 2021 si Vladimíru Lesenskou vybralo hnutí SPD jako jedničku své královéhradecké kandidátky. Poslanecký mandát získala a do dolní komory se vrátila.

Vladimíra Lesenská je vdaná a má dvě dcery.

 

 

 

Další Politici

zobrazit profil Jan  Fischer
Jan Fischer
zobrazit profil Tomáš Svoboda
Tomáš Svoboda
zobrazit profil Eduard Hulicius
Eduard Hulicius
zobrazit profil Iveta Štefanová
Iveta Štefanová
zobrazit profil Karel Karika
Karel Karika
zobrazit profil Barack Obama
Barack Obama
zobrazit profil Jaroslav Faltýnek
Jaroslav Faltýnek
zobrazit profil Daniela Kovářová
Daniela Kovářová