Recep Erdogan

Datum narození: 26. 2. 1954
Místo narození: Istanbul, Turecko
Profese: politik, prezident
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Recep Tayyip Erdogan je turecký politik, bývalý starosta Istanbulu a premiér Turecké republiky. Dne 10. srpna 2014 byl zvolen již v prvním kole prezidentem Turecka.

Recep Tayyip Erdogan jako teenager prodával občerstvení v okrajových čtvrtích Istanbulu, kde se i narodil, brzy ale nalezl zálibu v politice. Po studiu podnikatelské administrativy na univerzitě v Marmaře ještě jako mladík vstoupil Erdogan do islamistické Národní strany záchrany, která se později transformovala ve Stranu podpory, ale byla v roce 1998 zrušena tureckým ústavním soudem kvůli snahám o zrušení principu oddělení státu a náboženství.

V roce 1994 byl Recep Erdogan zvolen starostou Istanbulu. Popularitu si získal pragmatickým přístupem. Problémy s dodávkou vody vyřešil masivní investicí do zastaralého potrubí, přetížené dopravě ulevil výstavbou nových mostů a nařídil, aby autobusy městské hromadné dopravy přešly na ekologičtější pohon. Během jeho starostování do města natekly 4 miliardy dolarů v investicích (zhruba 98 miliard Kč).

V roce 1997 Erdogan citoval báseň Ziya Gökalpa, ke které ovšem přidal slova, jež původní dílo neobsahuje: "Mešity jsou naše kasárna, dómy naše helmy, minarety naše bajonety a věřící naši vojáci." Turecký soud tento doplněk ohodnotil jako „podněcování k mezináboženskému a mezietnickému násilí“ a odsoudil Erdogana na 10 měsíců, z nichž si budoucí prezident v roce 1999 odseděl čtyři.

V roce 2001 Recep Erdogan spoluzaložil stranu AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje). Spolu s trestem mu však byl uložen zákaz politické činnosti a nemohl kandidovat do parlamentu. Tento zákaz uplynul v roce 2003 a Erdogan vedl stranu od jednoho vítězství k druhému. Dne 14. března 2003 se stal tureckým premiérem.

Dle organizací monitorujících svobodu slova se stav v zemi během Erdoganova vládnutí zhoršil. Liberální část společnosti uspořádala v roce 2013 mohutné několikatýdenní protesty. Policie však demonstrace brutálně potlačila.

Recep Erdogan se stal tureckým prezidentem v srpnu 2014 a záhy byl obviňován z podpory islamistů. Americký viceprezident Joe Biden obvinil Turecko z podpory Islámského státu. Erdogan požadoval omluvu, které se nakonec dočkal.

Na propojení Islámského státu a tureckých tajných služeb upozornila i opoziční média, která zveřejnila nahrávku údajně zachycující předání zbraní teroristům. Média též zveřejnila fotku Erdoganova syna Bilala, jenž prý s islamisty obchodoval. Do Turecka ještě předtím, než v Sýrii zasáhlo Rusko, mířily konvoje s ropou.

Asi nejvážnějším incidentem bylo sestřelení ruského letounu na syrsko-turecké hranici na podzim roku 2015. Rusko varovalo Ankaru, že příště na takový útok zareaguje. Turecko ovšem nehodlalo ustupovat a žádost o omluvu rázně odmítlo.

Recep Erdogan se však v létě 2016 omluvil dopisem Vladimiru Putinovi. Jen pár týdnů po omluvě přišel pokus o státní převrat. Část turecké armády se pokusila převzít moc v zemi. Sociální sítě zaplavily dohady, zda spolu tyto dvě události nesouvisí. Existují i názory, že vojáci padli do léčky tajných služeb.

Turecký puč byl však neúspěšný a prezident Erdogan ho označil jako "dar od Alláha". Ze samotného pokusu o převrat Erdogan obvinil tureckého klerika Fethullaha Gülena, jenž žije v USA, ten jeho tvrzení rázně odmítl. V Turecku započaly brutální čistky, které se dotkly armády, policie i justice.

Někteří pučisté před Erdoganem prchli do Řecka, očekává se však jejich navrácení do vlasti. V souvislosti s chaosem v zemi Erdogan pohrozil vojákům přísným trestem a mluvil dokonce i o znovuzavedení trestu smrti.

VŠE O ERDOGANOVI ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Poslanec dostal infarkt: Hrozil Izraeli Alláhovým hněvem a praštil sebou o podlahu Poslanec dostal infarkt: Hrozil Izraeli Alláhovým hněvem a praštil sebou o podlahu Když tenhle turecký poslanec zlostně vyhrožoval Izraeli kvůli jeho útokům na Pásmo Gazy, vzkazoval h... číst článek
Šílený útok na sudího v Turecku! Fotbal stojí, byli u toho exsparťané Šílený útok na sudího v Turecku! Fotbal stojí, byli u toho exsparťané Všechny turecké fotbalové soutěže byly kvůli napadení rozhodčího do odvolání pozastaveny. Na sudího ... číst článek
Erdogan kritizoval Izrael za útoky na Gazu: Hamás nejsou teroristé, jen brání svou zemi, tvrdí Erdogan kritizoval Izrael za útoky na Gazu: Hamás nejsou teroristé, jen brání svou zemi, tvrdí Palestinské hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu, kteří chrá... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michal Kortyš
Michal Kortyš
zobrazit profil Vladimir Putin
Vladimir Putin
zobrazit profil Lucie Šafránková
Lucie Šafránková
zobrazit profil Donald Tusk
Donald Tusk
zobrazit profil Jiří Dienstbier ml.
Jiří Dienstbier ml.
zobrazit profil Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
zobrazit profil Jan Čižinský
Jan Čižinský
zobrazit profil Jakub Michálek
Jakub Michálek