Ivo Valenta

Datum narození: 3. 8. 1956
Místo narození: Čeladná
Profese: miliardář, 4. senátor za obvod č. 81. - Uherské Hradiště
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Miliardář Ivo Valenta, od roku 1991 spolumajitel společnosti Synot, byl v letech 2014 až 2020 senátorem za obvod číslo 81 - Uherské Hradiště.

Pochází z dvouvaječných dvojčat. Vyučil se nejprve kuchařem a později vystudoval Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Prvním a zároveň posledním zaměstnaneckým poměrem Iva Valenty byl zástupce ředitele provozu na hotelu Všemina na Zlínsku.

IVO VALENTA JAKO ANDREJ BABIŠ

Podnikat Ivo Valenta začal roku 1989. Koupil bývalé čistírny peří v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Po Sametové revoluci také provozoval prodejnu s potravinami. V roce 1991 s otcem a bratrem založili rodinnou sázkovou společnost Synot (název vznikl zkrácením slov SYNové a OTec).

Společnost Synot se stala jednou z největších v Česku, podobně jako třeba Fortuna Michala Horáčka. Ivo Valenta se tak zařadil na seznam nejbohatších Čechů vedle takových jmen, jako např. Petr Kellner, Andrej Babiš či Zdeněk Bakala. Ivo Valenta usedl do křesla předsedy představenstva kyperské společnosti WCW World Capital Ventures Cyprus Limited, která je mateřskou společností skupiny Synot.

V roce 1994 Ivo Valenta založil s otcem projekt Fotbalové akademie, která vychovává špičkové fotbalisty (např. Michala Kadlece). V roce 2000 rovněž založil Nadaci Synot.

V roce 2004 byl Ivo Valneta obviněn z toho, že naváděl jakožto jeden ze spolumajitelů 1. FC Synot (posléze 1. FC Slovácko) sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k trestnému činu podplácení. Za účast v aféře byl potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 000 Kč. Soud mu k tomu uložil pokutu ve výši 350 000 Kč a čtyřměsíční podmíněný trest.

Ve volbách 2014 Ivo Valenta vybojoval jako bezpartijní za Stranu soukromníků ČR post v Senátu za obvod č. 81 - Uherské Hradišti. Rozhodl se pokračovat v odkazu svého otce Miroslava Valenty, který ve stejném obvodu kandidoval ve volbách do Senátu v roce 1996, ale neuspěl.

V krajských volbách 2016 byl Ivo Valenta zvolen zastupitelem Zlínského kraje. Od října 2018 seděl necelý rok také v Zastupitelstvu města Zlín. Na post rezignoval, aby se mohl plně věnovat zejména funkci senátora.

V prosinci 2018 podala česká organizace Transparency International na magistrát města Zlína podnět k prošetření možného střetu zájmů. Důvodem bylo podezření, že Ivo Valenta ovládá regionální televizi TV Brno 1.

Do voleb 2020 Iva Valentu vyslali Soukromníci post v horní komoře obhájit. Sice se probojoval do druhého kola, kde jej však porazil lidovec Josef Bazala.

O IVU VALENTOVI ČTĚTE ZDE>>

Ivo Valenta je ženatý. Má čtyři dcery a syna.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

Velký boj o Vystrčila: Zemanův „vyvrhel“ na mušce STAN, ANO a ČSSD ostrouhají Velký boj o Vystrčila: Zemanův „vyvrhel“ na mušce STAN, ANO a ČSSD ostrouhají Bude horní komora opět mít modré vedení? Odpověď na to, jak se zbarví Senát, se dozvíme už tento vík... číst článek
Výsledky krajských voleb: Kdo uspěl v jednotlivých krajích? Výsledky krajských voleb: Kdo uspěl v jednotlivých krajích? Proběhly již šesté volby do zastupitelstev krajů. Většina hejtmanů chtěla svou pozici obhájit. Napří... číst článek
Těžké chvíle pro Kuberovu rodinu: Truchlí žena Věra i dcery. Zlatou svatbu slavil předloni Těžké chvíle pro Kuberovu rodinu: Truchlí žena Věra i dcery. Zlatou svatbu slavil předloni Smutná zpráva v pondělí zasáhla Česko. Po náhlé příhodě zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Marta Gottwaldová
Marta Gottwaldová
zobrazit profil Martin Kupka
Martin Kupka
zobrazit profil Radovan Vích
Radovan Vích
zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Lubomír Brož
Lubomír Brož
zobrazit profil Jan Hofmann
Jan Hofmann
zobrazit profil Josef  Pravda
Josef Pravda