Jiří Šmejc

Jiří Šmejc

Místo narození: Karlovy Vary
Profese: miliardář, finančník, podnikatel, manažer

Související celebrity

Životopis

Miliardář Jiří Šmejc se 15. června 2022 stane generálním ředitelem investiční skupiny PPF, jejímž šéfem a majoritním vlastníkem byl zesnulý Petr Kellner.

Absolvovala Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Jiří Šmejc začínal v IT, první větší peníze vydělal na kupónové privatizaci. S podnikáním začal v roce 1992, o dva roky později stál u zrodu společnosti Middle Europe Finance. V září 1996 založil akciovou společnost MEF Brokers.

JIŘÍ ŠMEJC SI POŘÍDIL OSTROV

Jiří Šmejc spolupracoval se Železným

V roce 1999 se stal společníkem Vladimíra Železného při zakládání TV Nova. Tři roky nato do Novy vstoupila skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Po jejím odprodeji do rukou CME Jiří Šmejc zamířil do vedení skupiny PPF, kde figuruje od léta 2004.

Koncem roku 2005 Jiří Šmejc získal pětiprocentní balík akcií, který držel až do roku 2012. Působil v představenstvu České pojišťovny (2004 až 2007), později byl ve skupině PPF zodpovědný za řízení bankovnictví a aktivity v Rusku. Do roku 2019 byl také partnerem miliardáře Karla Komárka v loterijní skupině Sazka.

Šmejc založil investiční skupinu EMMA

Stal se též menšinovým vlastníkem a předsedou představenstva Home Creditu, který poskytuje spotřebitelské půjčky. V roce 2012 Jiří Šmejc založil investiční skupinu EMMA, jejímž je majoritním akcionářem.

EMMA Capital koupila např. společnost Rixo.cz, pražskou reprodukční kliniku Europe IVF International nebo energetické firmy působící v Moldavsku a Rumunsku.

V roce 2014 Jiří Šmejc otevřel luxusní hotelový resort Velaa Private Island na Maledivách a o tři roky později prodal čtvrtinový podíl Danielu Křetínskému.

Stal se 13. nejbohatším Čechem

Finančník Jiří Šmejc se zařadil mezi nejúspěšnější investory a manažery ve středoevropském prostoru. Časopis Forbes jej v roce 2022 zařadil na 13. místo nejbohatších Čechů s majetkem v hodnotě 21 miliard korun.

V květnu 2022 Renáta Kellnerová, manželka zesnulého Petra Kellnera, oznámila, že se Jiří Šmejc stane generálním ředitelem investiční skupiny PPF, a to od 15. června.

O JIŘÍM ŠMEJCOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Šmejc je ženatý. S manželkou Radkou mu čtyři děti.

 

Další Finančníci

zobrazit profil Jozef Síkela
Jozef Síkela
zobrazit profil Richard Podroužek
Richard Podroužek
zobrazit profil Markéta Šichtařová
Markéta Šichtařová
zobrazit profil John Temple
John Temple
zobrazit profil Vladimír Konvalinka
Vladimír Konvalinka
zobrazit profil Jakub Skavroň
Jakub Skavroň
zobrazit profil Burak Oymen
Burak Oymen
zobrazit profil Juraj Lelkes
Juraj Lelkes