Hunter Biden

Hunter Biden

Datum narození: 4. 2. 1970
Místo narození: Wilmington, Delaware, USA
Profese: právník, investiční poradce
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Právník a investiční poradce Hunter Biden je druhorozeným synem bývalého viceprezidenta USA, někdejšího senátora a 46. amerického prezidenta Joea Bidena.

Po katolické střední škole Archmere Academy Hunter Biden, celým jménem Robert Hunter Biden, absolvoval historii na Georgetown University, kde rok studoval práva. Odtud přešel na Yale Law School, kde v roce 1996 promoval.

Po vysoké škole Hunter Biden působil v bankovním holdingu MBMA America, kde se vypracoval na výkonného viceprezidenta. Posléze působil jako lobbista či v letech 2006 až 2009 coby místopředseda představenstva společnosti Amtrak, v níž zajistil post bývalému prezidentovi Georgemu W. Bushovi.

Od dubna 2014 až do vypršení pětiletého funkčního období Hunter Biden zasedal ve správní radě společnosti Burisma Holdings, ukrajinského oligarchy, bývalého politika a významného producenta zemního plynu Mykoly Zločevskyho.

Podle některých zdrojů se měl otec Huntera Bidena, tehdejší viceprezident  Baraka Obamy Joe Biden, připojit ke snahám o odstranění ukrajinského generálního prokurátora Viktora Shokina. Ten byl pověřen dozorem nad korupční kauzou, v níž měl být zapleten i Hunter Biden. Žádné usvědčující důkazy předloženy nebyly.

V letech 2013 až 2020 byl členem představenstva čínského fondu BHR Pertners, k jehož zakladatelům patřila firma Huntera Bidena, investiční a poradenská společnost Rosemont Seneca Partners. Hunter Biden slíbil, že pokud se jeho otec stane prezidentem, nebude pracovat pro žádnou zahraniční společnost.

Právník Hunter Biden je druhorozeným synem 46. amerického prezidenta Joea Bidena a jeho první ženy. Ta a jejich dcera zemřely při nehodě v roce 1972, když nedala přednost nákladnímu autu. Hunter Biden a jeho starší bratr Beau (zemřel v roce 2015) byli tehdy vážně zraněni.

Hunter Biden má se svou první chotí Kathleen, s níž byl ženatý v letech 1993 až 2017, tři dcery. V květnu 2019 se oženil s filmařkou Melissou Cohen, která mu v březnu 2020 porodila syna.

Kromě toho je Hunter Biden otcem nemanželké dcery.

 

Další Finančníci

zobrazit profil Riccardo Mazzucchelli
Riccardo Mazzucchelli
zobrazit profil Věra  Miťková
Věra Miťková
zobrazit profil Ladislav Doležal
Ladislav Doležal
zobrazit profil Petr Ptáček
Petr Ptáček
zobrazit profil Marek Šíša
Marek Šíša
zobrazit profil Jan Bubeník
Jan Bubeník
zobrazit profil Jakub Skavroň
Jakub Skavroň
zobrazit profil Markéta Šichtařová
Markéta Šichtařová