Joe Biden

Datum narození: 20. 11. 1942
Místo narození: Scranton, Pensylvánie, USA
Profese: 46. prezident USA, bývalý viceprezident Baraka Obamy, exsenátor
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Joe Biden, v letech 2009 až 2017 viceprezident Baraka Obamy, ve volbách 2020 získal post v Oválné pracovně Bílého domu. Porazil Donalda Trumpa.

Vystudoval Archmere Academy v Claymontu a historii a politické vědy na University of Delaware v Newarku. V roce 1968 Joe Biden, celým jménem Joseph Robinette Biden, získal titul doktora práv na Syracuse University a záhy začal pracovat jako právník ve Wilmingtonu.

JOE BIDEN MÁ UTAJOVANOU VNUČKU!

Joe Biden již bojoval o hlavu státu

Do vysoké politiky Joe Biden vstoupil roku 1972, kdy uspěl ve volbách do Senátu ve státě Delaware. Mandát opakovaně obhájil. V křesle setrval až do ledna 2009 a stal se tak šestým nejdéle sloužícím senátorem v Kongresu USA. Na post rezignoval, když byl zvolen viceprezidentem.

V boji o hlavu Spojených států není Joe Biden žádným nováčkem. V roce 1988 neúspěšně usiloval o prezidentskou kandidaturu za Demokratickou stranu. V roce 2008 svou prezidentskou kandidaturu stáhl po propadáku v primárkách ve státě Iowa.

Joe Biden má dvě prvenství

V srpnu 2008 tehdejší prezidentský kandidát Barack Obama oznámil, že si za kandidáta na místo viceprezidenta USA za demokraty vybral právě Joea Bidena. Dne 4. listopadu 2008 zvítězil na demokratické kandidátce společně s Barackem Obamou v prezidentských volbách.

Viceprezidentem se Joe Biden stal po složení slavnostního slibu v poledne 20. ledna 2009 krátce před slibem prezidenta Baraka Obamy. Joe Biden se tak stal prvním politikem státu Delaware ve funkci viceprezidenta USA a také prvním římským katolíkem v tomto úřadu.

Joe Biden si vybral Kamalu Harris

V květnu 2019 Joe Biden oznámil svůj plán kandidovat v prezidentských volbách v roce 2020 a postavit se tak Donaldu Trumpovi. Ten o něm kvůli jeho několika slovním přešlapům prohlásil: „Opravdu někdo věří, že je mentálně fit na to, aby byl prezidentem?“

Po vítězství Joea Bidena v deseti ze čtrnácti států počátkem března 2020 a celkovém vedení v počtu volitelů (před druhým Berniem Sandersem) ukončil svou kampaň i newyorský miliardář Michael Bloomberg.

V polovině srpna 2020 Joe Biden představil svou spolukandidátku (running mate), jíž se stala kalifornská senátorka Kamala Harris. Jen pár dní nato byl oficiálně nominován jako prezidentský kandidát za Demokratickou stranu.

Biden dostal přezdívku Creepy Joe

Joe Biden se stal terčem kritiky mj. za to, že jako katolík podporuje právo žen na potrat, či za některé své výroky. Řekl např.: „Jestli máte problém rozhodnout se, zda volit mne nebo Trumpa, pak nejste černoch“. Kromě toho čelí dlouhodobému problému, že se nevhodně dotýká cizích žen a dětí. Dostal tak přezdívku Creepy Joe.

V březnu 2019 bývalá členka nevadského státního shromáždění Lucy Flores Joea Bidena obvinila, že během kampaňového shromáždění v roce 2014 k ní přišel zezadu, položil jí roce na ramena, přičichl k jejím vlasům a políbil ji na temeno hlavy. Záhy nato se objevila další obvinění žen týkající se jeho nevhodného chování se sexuálním podtextem.

Udání přišlo i z řad jeho někdejšího senátorského týmu. Tary Reade, která tam v roce 1993 byla praktikantkou, uvedla, že se jí Joe Biden několikrát nevhodně dotýkal na ramenou a krku a že na ni navíc sexuálně zaútočil. Měl jí sáhnout rukou pod sukni a kalhotky a penetrovat ji svými prsty. Případu se ujala policie.

Bílý dům Biden převzal v lednu 2021

Joe Biedn je držitelem řady ocenění, např. Prezidentské medaile svobody s vyznamenáním (USA, 12. ledna 2017).

V listopadu 2020 Joe Biden porazil Donalda Trumpa a stal se 46. prezidentem USA. Bílý dům převzal 20. ledna 2021.

Kandidaturu na funkci prezidenta USA Joe Biden oficiálně potvrdil 25. dubna 2023. Jedním z hlavních argumentů jeho kritiků je věk. Např. opakovaně zakopnul a upadl. Pokud by byl zvolen i pro druhé funkční období, opouštěl by úřad v 86 letech.

O JOEM BIDENOVI ČTĚTE ZDE>>

Joe Biden se poprvé oženil v roce 1966. S manželkou Neilií Hunter měl tři děti. Jeho žena a dcera zahynuly a oba synové byli těžce zraněni při autonehodě v roce 1972, když nedala přednost v jízdě na hlavní silnici jedoucímu nákladnímu vozu.

V roce 1977 se Joe Biden podruhé oženil, a to s Jill Tracy Jacobs, která mu porodila dceru Ashley.

Starší syn z prvního manželství Beau Biden, který byl právník, zemřel roku 2015. Mladší syn Joea Bidena Hunter je rovněž washingtonský právník. Jeho podnikatelské aktivity měly spojitost s ukončenou kauzou tzv. impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa.

 

 

Články o celebritě

Experti: Pomoc pro Ukrajinu? Než k ní dojde, bude to stát životy i prohry. A co vlastně USA pošlou Experti: Pomoc pro Ukrajinu? Než k ní dojde, bude to stát životy i prohry. A co vlastně USA pošlou Ukrajina se raduje. Sněmovna reprezentantů totiž konečně schválila bilionovou pomoc ve formě dodávek... číst článek
Navalná: Ukrajinci chápou, že válku chce jen málo Rusů. Ale Kyjev dělá chybu. Co řekla o Zelenské? Navalná: Ukrajinci chápou, že válku chce jen málo Rusů. Ale Kyjev dělá chybu. Co řekla o Zelenské? V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdo... číst článek
Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej Setkáním s americkými kongresmany a galavečeří s byznysmeny završil včera Petr Fiala (59, ODS) svou ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Pavla Pivoňka Vaňková
Pavla Pivoňka Vaňková
zobrazit profil Taťána Malá
Taťána Malá
zobrazit profil Miroslav Matyáš
Miroslav Matyáš
zobrazit profil Kristýna Zelienková
Kristýna Zelienková
zobrazit profil Ivo Pojezný
Ivo Pojezný
zobrazit profil Vojtěch Roček
Vojtěch Roček
zobrazit profil Filip IV. Španělský
Filip IV. Španělský
zobrazit profil Vratislav Mynář
Vratislav Mynář