Volodymyr Zelenskyj

Datum narození: 25. 1. 1978
Místo narození: Kryvyj Rih, Ukrajina
Výška: 170 cm
Profese: 6. prezident Ukrajiny, herec, komik, scenárista, moderátor
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Herec a bavič Volodymyr Zelenskyj se 20. května 2019 ujal funkce prezidenta Ukrajiny. V dubnu v druhém kole voleb porazil dosavadní hlavu státu Petra Porošenka.

Vystudoval právo na Kyjevské národní ekonomické univerzitě, ale nikdy v této oblasti profesionálně nepůsobil. Volodymyr Zelenskyj se v sedmnácti letech poprvé zúčastnil televizní humoristické soutěže Klub vtipných a pohotových (KNV), populární v zemích bývalého Sovětského svazu.

VOLODYMYR ZELENSKYJ IHNED ROZPUSTIL PARLAMENT

Zelenskyj hrál v ruském filmu

V roce 1997, kdy Volodymyr Zelenskyj v soutěži KVN zvítězil, stál u zrodu skupiny Kvartal 95, s níž v letech 1998 až 2003 pokračoval v nejvyšších kolech KVN. V roce 2003 začalo jím vedené studio Kvartal 95 produkovat pořady pro ukrajinskou televizi 1+1, posléze pro TV Inter.

Do povědomí širší divácké veřejnosti se Volodymyr Zelenskyj na Ukrajině dostal také díky spoluúčasti na pořadu Tanec s hvězdami (2006). Hrál v ruském filmu Láska ve velkém městě (2009) a v jeho dvou pokračováních nebo v rusko-ukrajinském snímku Rževskij proti Napoleonovi (2012).

Svůj herecký talent Volodymyr Zelenskyj předvedl v komedii 8 prvních schůzek (2012), na jejímž scénáři spolupracoval, a také ve dvou pokračováních. Mezinárodní slávu mu přinesl roku 2015 seriál Služebník lidu, v němž ztvárnil fiktivního ukrajinského prezidenta Vasilije Holoborodka.

Volodymyr Zelenskyj porazil Porošenka

Kandidaturu na prezidenta Ukrajiny za stranu Služebník lidu Volodymyr Zelenskyj oznámil na Silvestra 2018. Ve volbách v druhém kole v dubnu 2019 porazil dosavadní hlavu státu Petra Porošenka, a to se ziskem 74 procent hlasů. Úřadu se ujal 20. května.

O VOLODYMYROVI ZELENSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Od května 2019 prezident Ukrajiny, dříve herec, dabér, scenárista, televizní moderátor a ředitel studia Kvartal 95 Volodymyr Zelenskyj, se narodil v židovské rodině profesora kybernetiky a inženýrky.

Volodymyr Zelenskyj je ženatý. S manželkou Olenou Volodymyrivnou má dvě děti.

O VÁLCE NA UKRAJINĚ ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

Putin se nezastaví u polských hranic, řekl Sunak. Británie poskytne Ukrajině dosud největší pomoc Putin se nezastaví u polských hranic, řekl Sunak. Británie poskytne Ukrajině dosud největší pomoc Británie poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci včetně 1600 střel, 400 vozů a čtyř m... číst článek
Navalná: Ukrajinci chápou, že válku chce jen málo Rusů. Ale Kyjev dělá chybu. Co řekla o Zelenské? Navalná: Ukrajinci chápou, že válku chce jen málo Rusů. Ale Kyjev dělá chybu. Co řekla o Zelenské? V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdo... číst článek
Berlín dodá Ukrajině Patrioty, Zelenskyj mluví o klíčovém okamžiku. Střel už mají Ukrajinci málo Berlín dodá Ukrajině Patrioty, Zelenskyj mluví o klíčovém okamžiku. Střel už mají Ukrajinci málo Ukrajina dostane od Německa další systém protivzdušné obrany Patriot, oznámilo dnes spolkové ministe... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Stanislav Körner
Stanislav Körner
zobrazit profil David Štolpa
David Štolpa
zobrazit profil Josef Bazala
Josef Bazala
zobrazit profil Petr Nečas
Petr Nečas
zobrazit profil Jiří Valenta
Jiří Valenta
zobrazit profil Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
zobrazit profil Ondřej Prokop
Ondřej Prokop
zobrazit profil Václav  Chaloupek
Václav Chaloupek