Dmytro Kuleba

Dmytro Kuleba

Datum narození: 19. 4. 1981
Místo narození: Sumy, Ukrajina
Profese: politik, diplomat, ministr zahraničí Ukrajiny
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik a diplomat Dmytro Kuleba, celým jménem Dmytro Ivanovyč Kuleba, se v březnu 2020 stal ministr zahraničí Ukrajiny.

Absolvoval Institut mezinárodních vztahů na Kyjevské univerzitě. Titul Kandidát věd Dmytro Kuleba získal v oboru mezinárodního práva.

Dmytro Kuleba se účastnil Euromajdanu

Hned po ukončení studia, tedy roku 2003, začal Dmytro Kuleba působit v diplomatických službách Ukrajiny. Po deseti letech s touto prací skončil, a to kvůli nesouhlasu s politikou tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče.

Po Euromajdanu, kterého se aktivně účastnil, se Dmytro Kuleba v roce 2014 na ministerstvo zahraničí vrátil a zabýval se strategickou komunikací.

V roce 2016 se Dmytro Kuleba stal stálým představitelem Ukrajiny u Rady Evropy. Od srpna 2019 do března 2020 byl vicepremiérem pro evropské záležitosti a pak se stal ministrem zahraničí, tedy za vlády 18. premiéra Ukrajiny Denyse Šmyhala.

Kuleba dostal Řádu za zásluhy 3. třídy

Poté, co v únoru 2022 ruský prezident Vladimir Putin dal příkaz k napadení Ukrajinu, útok na svou vlast Dmytro Kuleba označil za „plnohodnotnou invazi“.

Dmytro Kuleba je držitelem ukrajinského Řádu za zásluhy 3. třídy.

O DMYTROVI KULEBOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Jevhenijí AnatolijivnouDmytro Kuleba syna Yehora a dceru Liubov.

O VÁLCE NA UKRAJINĚ ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

12 let od smrti Václava Havla: Vystrčil u hrobu, Pavlova vzpomínka, pochod na Hrad i vyhrnuté kalhoty 12 let od smrti Václava Havla: Vystrčil u hrobu, Pavlova vzpomínka, pochod na Hrad i vyhrnuté kalhoty Dnes je to 12 let od chvíle, co zemřel bývalý prezident Václav Havel. Na výraznou postavu české poli... číst článek
Zelenskému končí mandát: Hovořit teď o volbách je absolutně nezodpovědné, vzkázal jasně Zelenskému končí mandát: Hovořit teď o volbách je absolutně nezodpovědné, vzkázal jasně Hovořit o volbách na Ukrajině v době, kdy je země ve válečném stavu, je nezodpovědné, prohlásil v po... číst článek
Premiéra v Kyjevě: Poprvé tam jednali ministři zahraničí EU. Lipavský popsal výsledek Premiéra v Kyjevě: Poprvé tam jednali ministři zahraničí EU. Lipavský popsal výsledek V Kyjevě se dnes sešli ministři zahraničí zemí Evropské unie. Na sociální síti X to oznámil šéf unij... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Martin Baxa
Martin Baxa
zobrazit profil Kamal Farhan
Kamal Farhan
zobrazit profil Jaroslav Chalupský
Jaroslav Chalupský
zobrazit profil Václav Snopek
Václav Snopek
zobrazit profil Ivana Mádlová
Ivana Mádlová
zobrazit profil Radim Holiš
Radim Holiš
zobrazit profil Karel Deutcher
Karel Deutcher