Olena Zelenská

Olena Zelenská

Datum narození: 6. 2. 1978
Místo narození: Kryvyj Rih, Ukrajina
Profese: první dáma Ukrajiny, scenáristka, architektka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Olena Zelenská se stala první dámou Ukrajiny. Její manžel Volodymyr Zelenskyj se prezidentského úřadu ujal 20. května 2019.

Absolvovala architekturu na Stavební fakultě Národní univerzity Krivoj Rog. Poté Olena Zelenská, celým jménem Olena Volodymyrivna Zelenská (rozená Kyiashko), psala texty pro Studio Kvartal 95 a posléze se stala scenáristkou.

Zelenská se angažuje v diplomacii

Po zvolení Volodymyra Zelenského prezidentem, k čemuž došlo 20. května 2019, první dáma Olena Zelenská prosazovala výživovou reformu v ukrajinských školách. Vláda tyto nové výživové normy schválila 1. září 2021.

Ze své pozice první dámy Olena Zelenská začala hájit sociální otázky, genderovou rovnost a angažovat se i v diplomacii, což se odráží v efektivních krocích, které Ukrajina podniká v oblasti globální reprezentace.

Ukrajinštinu dostala i do Versailles

Zasadila se mj. o rozšíření ukrajinštiny do světa a zařazení své mateřštiny do audioprůvodců na světově známých místech. Audioprůvodci se díky iniciativě Oleny Zelenské dostali do muzeí mj. v Rakousku, v Itálii, v Turecku nebo v Černé Hoře či do zámku Versailles.

Po začátku ruské invaze v únoru 2022 Volodomyr Zelenskyj odmítl svou zemi opustit a Olena Zelenská zůstává s ním.

O OLENĚ ZELENSKÉ ČTĚTE ZDE>>

S Volodymyrem Zelenskym, s ním se potkala již na vysoké škole, a kterého si vzala v roce 2003, má Olena Zelenská dceru Aleksandru (*2004) a syna Kirila (*2013).

O VÁLCE NA UKRAJINĚ ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

„Říkali, že jsme Rusové, Ukrajina nikdy neexistovala.“ Veronika 14 měsíců trpěla v ruské škole „Říkali, že jsme Rusové, Ukrajina nikdy neexistovala.“ Veronika 14 měsíců trpěla v ruské škole Rusko uvádí, že se „ujalo“ 700 tisíc dětí z Ukrajiny a odvezlo je do bezpečí před boji. Nezřídka jim... číst článek
Děsivá slova Oleny Zelenské o únosech dětí: Nejmladší oběti znásilnění byly čtyři roky Děsivá slova Oleny Zelenské o únosech dětí: Nejmladší oběti znásilnění byly čtyři roky Ruské útoky zabíjejí a mrzačí ukrajinské děti, ale i ty nezraněné si z války ponesou trauma. Připomn... číst článek
Těžký rok manželů Zelenských: Obavy, odloučení i lety do zahraničí od Prahy po Bílý dům Těžký rok manželů Zelenských: Obavy, odloučení i lety do zahraničí od Prahy po Bílý dům Rok 2023 byl opět kvůli ruské invazi pro ukrajinský prezidentský pár více než složitý. Volodymyr Zel... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Matěj Anděl
Matěj Anděl
zobrazit profil Jakub Kovář
Jakub Kovář
zobrazit profil Anna Hubáčková
Anna Hubáčková
zobrazit profil Eliška Boušková
Eliška Boušková
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Vuk Čelebić
Vuk Čelebić
zobrazit profil Michal Kostovčík
Michal Kostovčík
zobrazit profil Jaroslav Kopřiva
Jaroslav Kopřiva