Ashley Biden

Ashley Biden

Datum narození: 8. 6. 1981
Místo narození: Wilmington, Delaware, USA
Profese: sociální pracovnice, aktivistka, módní návrhářka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Sociální pracovnice a aktivistka Ashley Biden je dcerou bývalého viceprezidenta Spojených států Joea Bidena, který byl v listopadu 2020 zvolen 46. americkým prezidentem.

Po Wilmington Friends School Ashley Biden, celým jménem Ashley Blazer Biden, studovala kulturní antropologii na Tulane University a posléze sociální politiku na University of Pennsylvania. Než se začala plně věnovat své profesi, několik měsíců pracovala jako servírka v pizzerii.

Aktivistkou se Ashley Biden stala již na základní škole, kdy bojovala za to, aby se kosmetické přípravky netestovaly na zvířatech. Později se zapojila mj. do ochrany delfínů.

Působila mj. 15 let jako sociální pracovnice v oddělení služeb pro děti, mládež a jejich rodiny. Za tu dobu Ashley Biden vytvořila řadu programů v oblasti soudnictví mládeže a pěstounské péče. V roce 2012 se stala zástupkyní šéfa Center for Justice v Delaware. V letech 2014 až 2019 byla výkonnou ředitelkou střediska.

Do světa návrhářů Ashley Biden vstoupila roku 2017 na newyorském týdnu módy. Zde představila kolekci tzv. etické módy, tedy takové, při jejíž tvorbě se klade důraz na dodržování lidských práv, na dobré pracovní pdmínky, vyplácení spravedlivé mzdy a která podporuje komunity farmářů a dělníků v rozvojových oblastech.

Třeba v červnu 2020 módní značka Ashley Biden získala na dobročinné účely 15 tisíc dolarů za návrhy uniforem pro hotel Hilton ve Washingtonu.

Po zhruba dvouleté známosti se Ashley Biden, dcera Joea Bidena, bývalého viceprezidenta USA a 46. amerického prezidenta, a jeho druhé ženy, pedagožky Jill, roku 2012 provdala za chirurga Howarda Kreina.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Alois Švehlík
Alois Švehlík
zobrazit profil Martin Luther King
Martin Luther King
zobrazit profil Eva Syková
Eva Syková
zobrazit profil Karolína Kamberská
Karolína Kamberská
zobrazit profil David Kostelecký
David Kostelecký
zobrazit profil Albert Samoura
Albert Samoura
zobrazit profil Haris Harba
Haris Harba
zobrazit profil Petr Pelzer
Petr Pelzer