Jan Přeučil

Datum narození: 17. 2. 1937
Přezdívka: Klaun
Místo narození: Pardubice
Profese: herec, dabér, pedagog
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jan Přeučil je český herec, dabér a vysokoškolský profesor, známý především rolemi ve filmech Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Smrt krásných srnců.

Už na základní škole byl Jan Přeučil přesvědčený, že jednou bude studovat na DAMU a stane se hercem. Osud mu však nepřál. Jeho otec byl v roce 1950 odsouzen v procesu s Miladou Horákovou k doživotnímu trestu, a tak se musel vyučit dřevomodelářem.

JAN PŘEUČIL SE STAL AMBASSADOREM

Jan Přeučil nakonec vystudoval gymnázium a na DAMU se dostal z politických důvodů až na druhý pokus. Absolvoval v roce 1960. Jeho první angažmá bylo v Divadle Na zábradlí. Vystupoval zde třiatřicet let a šest let divadlo vedl.

Exceloval v inscenaci Král Ubu, Timón Athénský nebo v Bláznových zápiscích. Hrát jezdil s divadlem i do zahraničí. Po revoluci Jan Přeučil odešel na volnou nohu. Hostoval v Hudebním divadle Karlín, kde se předvedl v Kleci bláznů, Zvonokosech nebo ve hře Někdo to rád horké. Hraje také v Divadle Metro nebo Ypsilon.

Mnohokrát se objevil na filmovém plátně nebo televizní obrazovce. Docenta Sejkoru Jan Přeučil ztvárnil v komedii Jak básnící přicházejí o iluze, zahrál si i v pohádce Nesmrtelná teta nebo v poetickém Máji. Vidět jsme ho mohli i v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo ve snímku Smrt krásných srncůHerectví vyučuje v Banské Bystrici a na DAMU, kde působí jako docent.

Je také jeden z nejlepších dabéru v České republice. V rozhlase Jan Preučil namluvil přes čtyři stovky rolí. Ve filmu jsme mohli slyšet jeho charismatický hlas v animovaném snímku Já, padouch, kde namluvil postavu Dr. Nefaria nebo v sérii o Harrym Potterovi, kde propůjčil hlas školníkovi Argusi Filchovi.

Svůj šarm Jan Preučil násobí i klobouky, kterých má přes šedesát. Má také stinnou stránku minulosti. Na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti je uveřejněn jako agent StB, a to pod krycím jménem Klaun, evidenční číslo 744 386.

O JANU PŘEUČILOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Přeučil byl poprvé ženatý s herečkou a moderátorkou Štěpánkou Haničincovou. Ta s ním účinkovala v dětských pořadech. Žil s ní až do její smrti. S druhou manželkou, Evou Hruškovou, rád cestuje. Byli ve Španělku, v Itálii nebo ve Švýcarsku. Založili spolu loutkové divadlo.

 

Články o celebritě

Jan Přeučil (87): UTAJENÁ SVATBA PŘED ŠTĚPÁNKOU! Jan Přeučil (87): UTAJENÁ SVATBA PŘED ŠTĚPÁNKOU! Tento týden oslavil 87. narozeniny, ale ten věk by mu hádal málokdo. Za všech okolností elegantní Ja... číst článek
Televizní Popelka Eva Hrušková, manželka Jana Přeučila: Alkohol? Prokletí mé rodiny!  Televizní Popelka Eva Hrušková, manželka Jana Přeučila: Alkohol? Prokletí mé rodiny! Alkohol semlel řadu jejích milovaných! Legendární televizní Popelka, herečka Eva Hrušková (71), ve S... číst článek
Dojemný pohřeb fotografa hvězd Mráčka (†56): Sbohem od Vondráčkové, Grossových, Trošky i Popelky! Dojemný pohřeb fotografa hvězd Mráčka (†56): Sbohem od Vondráčkové, Grossových, Trošky i Popelky! Fotograf slavných Petr Mráček (†56) zesnul během minulého týdne. Osudnou se mu stala embolie, které ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Josef Alois Náhlovský
Josef Alois Náhlovský
zobrazit profil Šárka Ullrichová
Šárka Ullrichová
zobrazit profil Vladimír Brabec
Vladimír Brabec
zobrazit profil Lucien Laviscount
Lucien Laviscount
zobrazit profil Mark Hamill
Mark Hamill
zobrazit profil Sylvester Stallone
Sylvester Stallone
zobrazit profil Robert  Englund
Robert Englund
zobrazit profil Miroslav Moravec
Miroslav Moravec