Vladimír Železný

Datum narození: 3. 3. 1945
Místo narození: Samara, SSSR
Profese: podnikatel, politik, žurnalista, 2. senátor za Znojmo
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Vladimír Železný je český žurnalista, podnikatel a politik. Má za sebou ředitelský post na TV Nova, mnoho soudních pří i politickou kariéru.

Narodil se v Sovětském svazu, kde si jeho otec léčil zranění, které utrpěl v bojích proti nacistickému Německu pod Kyjevem. V Praze v roce 1963 Vladimír Železný dostudoval Střední všeobecně vzdělávací školu. Poté nastoupil na pozici asistenta produkce do Českosloenské televize a o rok později na Institut osvěty a novinářství Univerzity Karlovy v Praze.

VLADIMÍR ŽELEZNÝ PRODĚLAL MILIONY NA VÍNĚ

Vladimír Železný dělal mluvčího vlády

Od roku 1968 působil v televizi jako redaktor a přispíval do časopisů Student a Reportér. Během srpnové invaze se účastnil ilegálního vysílání a poté odjel do Velké Británie, kde působil v agentuře Associated Press. V roce 1970 se Vladimír Železný vrátil do Československa, dostudoval vysokou školu a získal titul PhDr.

V roce 1990 se stal mluvčím Občanského fóra a poté i mluvčím vlády České republiky. Usiloval o post ředitele České televize, ale neuspěl. V roce 1993 Vladimír Železný a společnost CET 21 získali licenci na založení celoplošného televizního kanálu. Vladimír Železný založil TV Nova a s pomocí amerických investorů začal budovat své mediální impérium.

PPF splatila Železného dluhy

Jeho televize se stala nejsledovanějším programem a Vladimír Železný účinkoval ve vlastním pořadu Volejte řediteli, kde nejen odpovídal na dotazy diváků, ale také komentoval dění v politice a v médiích.

V roce 1999 se Vladimír Železný ve zlém rozešel s investorem a musel TV Nova přesunout na Barrandov. V soudních řízeních šlo o obrovské finanční machinace, které nakonec vyřešilo odkoupení majoritních práv TV Nova společností PPF Petra Kellnera, která dluhy splatila a Vladimíra Železného odvolala z postu ředitele.

Vladimír Železný usedl v Senátu i v EP

Do politiky Vladimír Železný vstoupil v roce 2002, kdy kandidoval za NEZÁVISLÉ do Senátu a s nadpolovičním počtem hlasů získal křeslo už v prvním kole.

V roce 2004 Vladimír Železný kandidoval do Evropského parlamentu a získal křeslo i tam (spolu s Janou Bobošíkovou, s níž se velmi brzy rozhádali, začali se pomlouvat a obviňovali se ze lži). Jeho politická kariéra ale netrvala dlouho, v žádných dalších volbách už neuspěl.

Železný dostal trest za krácení daní

V roce 2007 byl Vladimír Železný obviněn a následně odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu za krácení daní, kdy dovozem obrazů připravil stát o 6 milionů korun.

V listopadu 2013 Vladimír Železný nastoupil do funkce generálního ředitele TV Barrandov. Mimo jiné obnovil svou oblíbenou relaci, a to pod názvem Volejte Železnému. Ale to bylo vše. Už po pěti měsících neslavně skončil a jeho nástupkyní se stala Marcela Hrdá.

Od srpna 2005 do února 2015 (datum zrušení)  byl předsedou strany Nezávislí demokraté. Do voleb 2020 opět nestraníka Vladimíra Železného vyslalo hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího vybojovat křeslo v horní komoře za obvod č.  54 - Znojmo, co se mu nepodařilo.

Železného žena byla jeho sekretářkou

O VLADIMÍRU ŽELEZNÉM ČTĚTE ZDE>>

Vladimír Železný je vášnivým sběratelem výtvarného umění a zajímá se o víno, vinohradnictví a sportovní střelbu.

V roce 2002 se Vladimír Železný rozvedl s první manželkou Martou, se kterou měl syny Jakuba a Davida. O rok později si vzal svou o více než 30 let mladší sekretářku Konstancii Záhorkovou, s níž má dceru Ester a syna Benjamina.

 

 

 

Články o celebritě

Nova slavila tři dekády: Juchání hvězd a pád na schodech! Kdo s kým přišel? Nova slavila tři dekády: Juchání hvězd a pád na schodech! Kdo s kým přišel? Oblíbená televizní stanice Nova slaví letos kulatých třicet let od svého založení. A to je ideální p... číst článek
Bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný přiznal Žilkové: Každé ráno hledím na vaše ňadra Bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný přiznal Žilkové: Každé ráno hledím na vaše ňadra Setkání s bývalým ředitelem Novy Vladimírem Železným (78) během oslav 30 let vysílání televize bylo ... číst článek
Vladimír Železný vzkázal Žilkové: Dívám se na vaše ňadra! Vladimír Železný vzkázal Žilkové: Dívám se na vaše ňadra! Setkání s bývalým ředitelem Novy Vladimírem Železným (78) během oslav 30 let vysílání televize bylo ... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Ago Simitči
Ago Simitči
zobrazit profil Burak Oymen
Burak Oymen
zobrazit profil George Syrovatka
George Syrovatka
zobrazit profil Jozef Síkela
Jozef Síkela
zobrazit profil Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala
zobrazit profil Daniel Bezoušek
Daniel Bezoušek
zobrazit profil Richard Podroužek
Richard Podroužek
zobrazit profil Petr Puchta
Petr Puchta