Marta Davouze

Datum narození: 12. 5. 1945
Datum úmrtí: 4. 7. 2018
Místo narození: Praha
Profese: spisovatelka, nakladatelka, publicistka, knihovnice
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Marta Davouze, exmanželka Vladimíra Železného, zakladatele a prvního ředitele TV Nova, napsala řadu knih, např. o rozvodu s ním.

Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Marta Davouze pracovala jako knihovnice a publicistka, posléze nakladatelka a spisovatelka.

MARTA DAVOUZE BYLA BOJOVNICE

Davouze vedla Centrum Franze Kafky

Dlouhá léta šéfovala Centru Franze Kafky, které vydalo úplné Spisy Karla Poláčka a Dílo Franze Kafky. Marta Davouze se stala inspirátorkou Ceny Franze Kafky a pražského pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny.

V nakladatelství Mladá Fronta Marta Davouze vydala mj. knihy Dům v Bretani (2013), Zrcadlení (2014) nebo Vypadni z mýho života! (2015), v níž popsala rozvod s Vladimírem Železným, podnikatelem, politikem, zakladatelem TV Nova a zároveň jejím prvním ředitelem.

O MARTĚ DAVOUZE ČTĚTE ZDE>>

S Vladimírem Železným, kterému porodila syny Davida a Jakuba, byli svoji v letech 1969 až 2001. Jejím druhým manželem se stal Francouz Joël Davouze, s nímž žila v Bretani.

Marta Davouze zemřela po dlouhém boji s rakovinou 4. července 2018. Bylo jí 73 let.

 

 

Články o celebritě

Zpěvačka Marta Kubišová po náročných oslavách 80. narozenin: Pád a boule na zápěstí! Zpěvačka Marta Kubišová po náročných oslavách 80. narozenin: Pád a boule na zápěstí! První listopadový den oslavila Marta Kubišová 80. narozeniny, vzápětí své životní jubileum završila ... číst článek
David Železný o matce Martě Davouze (†73), která podlehla rakovině: Její smrt byl šok David Železný o matce Martě Davouze (†73), která podlehla rakovině: Její smrt byl šok Rodina se ze smrti spisovatelky Marty Davouze (†73), která 4. července podlehla rakovině, ještě nevz... číst článek
Chýlkové přiznání před lidmi: Pořádný trapas! Chýlkové přiznání před lidmi: Pořádný trapas! Jáchym Kraus (20) si zřejmě moc čtení pohádek před spaním neužil. Jeho maminka Ivana Chýlková (55) n... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Jana Pokorná
Jana Pokorná
zobrazit profil Michal Řepík
Michal Řepík
zobrazit profil Jaroslav Štěrba
Jaroslav Štěrba
zobrazit profil Lukáš Zelenka
Lukáš Zelenka
zobrazit profil Bohumil Fencl
Bohumil Fencl
zobrazit profil Marta Drastíková
Marta Drastíková
zobrazit profil Flora Thiemann
Flora Thiemann
zobrazit profil Jiří Sýkora
Jiří Sýkora