Sepp Blatter

Datum narození: 10. 3. 1936
Místo narození: Švýcarsko
Profese: fotbalový funkcionář
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Sepp Blatter byl prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Jeho jméno by nejspíš zůstalo neznámé pro většinu lidí, co se nezajímají o fotbal, nebýt mnoha obvinění z korupce. I tak Sepp Blatter ještě vedl FIFA.

Jeden ze skandálů pojí šéfa FIFA Seppa Blattera s šéfem UEFA Michelem Platinim, bývalým vynikajícím francouzským fotbalistou. Šlo o platbu asi 2 miliónů švýcarských franků (téměř 50 miliónů korun) z roku 2011, k níž se nenalezly doklady. Mělo jít o údajnou odměnu za dávné poradenství, které funkcinář Michel Platini poskytoval funkcionáři Seppu Blatterovi.

VÍCE O VÝVOJI KAUZY ZDE

Již dříve se se jménem Seppa Blattera pojily pochybnosti o přidělování pořadatelství fotbalovým šampionátům. Není například jasné, podle čeho se rozhodlo o tom, že v roce 2022 mají hrát fotbalisté světové mistrovství v Kataru. Problém spočívá v 50°C, která v létě v Kataru panují a v nichž se fotbalisté budou po hřišti nejspíše plazit. Fotbalový šampionát v Rusku v roce 2018 zase Sepp Blatter dojednával v Moskvě přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. I za to sklidil kritiku.

Sepp Blatter působí jako vysoký fotbalový funkcionář od roku 1975. Před tímto rokem se podílel na organizaci olympiád. Prezidentem FIFA se Sepp Blatter stal celkem čtyřikrát. Už v první volbě v roce 1998 se objevilo podezření z korupce, z ovlivňování hlasování penězi, konkrétně částkou 100 tisíc dolarů.

Naposledy byl Sepp Blatter zvolen v roce 2015, krátce poté Sepp Blatter oznámil, že rezignuje. V prosinci 2015 udělila etická komise FIFA Seppu Blatterovi (i Michelu Platinimu) zákaz osm let se jakkoli angažovat ve fotbale, Sepp Blatter to ale neuznal. Následovaly pře a tahanice, trest byl například zmírněn o dva roky. Po celou dobu Blatter pobíral dál svůj horentní plat.

 

Další Finančníci

zobrazit profil Jakub Skavroň
Jakub Skavroň
zobrazit profil George Soros
George Soros
zobrazit profil Marek Šíša
Marek Šíša
zobrazit profil Jan Bubeník
Jan Bubeník
zobrazit profil Karel Vágner mladší
Karel Vágner mladší
zobrazit profil Věra  Miťková
Věra Miťková
zobrazit profil Petr Jelínek
Petr Jelínek
zobrazit profil Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala