Pelé

Datum narození: 23. 10. 1940
Datum úmrtí: 29. 12. 2022
Místo narození: Corações, Minas Gerais, Brazílie
Výška: 173 cm
Profese: fotbalista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Pelé, nejlepší fotbalista všech dob, se coby útočník brazilského národního pokladu stal světovým šampionem poprvé už v 17 letech, tedy v roce 1958.

Pelé, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento, byl brilantní technik. S míčem rozuměl, jako kdyby to byl kus jeho těla. Byl rychlý, chytrý, měl vynikající střelu. Slvěle předvídal hru. Stal se třikrát mistrem světa. Při druhé zlaté medaili porazila Brazílie v roce 1962 v Chile ve finále Československo s Josefem Masopustem 3:1, ač byl Pelé zraněný.

Pelé nasázel celkem 1284 gólů

Ve sprintu se Pelé s míčem přilepeným na noze nečekaně zastavil. Oklamal obránce a našel kousek volného prostoru, do něhož vzápětí nezadržitelně vyrazil. V jednom mistrovském zápase dal dokonce osm gólů. Šestkrát se stal mistrem Brazílie. Pelé dal za brazilský národní tým 97 gólů, celkem v kariéře vstřalil 1284 branek. Mnohé z nich byly lahůdkami, žádná pozice pro něj nebyla ztracená.

Neměnil kluby. Ač evropské týmy za něj nabízely astronomické sumy, do svých 34 let hrál Pelé za Santos FC. V roce 1974 ohlásil konec kariéry, aktivní fotbal mu ale chyběl natolik, že ještě kývl na dvě sezóny na nabídku New York Cosmos. Bral tehdy sedm miliónů dolarů ročně.

Pelé se stal nejlepším fotbalistou století

Mezinárodní federace FIFA Pelého ocenila jako nejlepšího fotbalistu století, další superlativy přidali novináři. Talent zdědil Pelé po otci Joăo Ramosovi, který byl rovněž vynikajícím fotbalistou, hrával pod jménem Dondinho. Pelé by z chudých poměrů, z brazilské vesničky a v dětství pro peníze leštil boty.

Fotbalové umění neuvěřitelného Pelého ztvárnilo několik filmů. Benefiční a exhibiční fotbalová klání věnoval ve prospěch míru, jako třeba v Nigérii a v Palestině. Fotbal nechal stopy i na jeho zdraví, soupeři se ho totiž pokoušeli zastavit tvrdou, někdi i zákeřnou hrou.

Pelé propagoval Viagru

V roce 1978 dostal Pelé Mezinárodní cenu míru, stal se brazilským ministrem sportu, pracoval pro UNICEF a hlavně pro UNESCO. Pokoušel se o odstranění korupce ve fotbale. V roce 2005 jako jeden z prvních propagoval Viagru.

O PELÉM ČTĚTE ZDE>>

Pelé se stal miláčkem žen a měl k nim také více než vřelý vztah. Měl sedm dětí. V prvním manželství s Rosemeri Cholbio se Pelému narodily tři, ve druhém, s psycholožkou a zpěvačkou Assirií Lemos, dvě.

Dvě děti jsou nemanželské z Pelého románků. U dcery Sandry rozhodl o jeho otcovství až test DNA. Vedlejší vztahy udržoval např. s královnami krásy nebo s playmate Xuxou.

Nejlepší fotbalista všech dob Pelé zemřel 29. prosince 2022. Bylo mu 82 let.

 

Články o celebritě

Velké srovnání 9 legend: Pelé (skoro) bez chyb, Ronaldo daleko od špičky Velké srovnání 9 legend: Pelé (skoro) bez chyb, Ronaldo daleko od špičky Pátrání po nejlepším fotbalistovi všech dob zaměstnává milovníky této hry odjakživa. Po úmrtí Pelého... číst článek
Pelé (†82) byl pohřben: Smuteční průvod ovládla samba Pelé (†82) byl pohřben: Smuteční průvod ovládla samba Když zaklapla rakev, pozůstalým sklapla brada a spustily se slzy. Ale pak tisíce fanoušků ponurou at... číst článek
Nechutné gesto šéfa FIFA: Selfíčko u těla Pelého (†82) Nechutné gesto šéfa FIFA: Selfíčko u těla Pelého (†82) Nepřestává překvapovat! Gianni Infantino (52) nevynechá jedinou příležitost posunout hranice svého p... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Ladislav Krejčí
Ladislav Krejčí
zobrazit profil Milan  Michálek
Milan Michálek
zobrazit profil Jan Kovář
Jan Kovář
zobrazit profil Marek Šindler
Marek Šindler
zobrazit profil David Horváth
David Horváth
zobrazit profil David Lafata
David Lafata
zobrazit profil Barbora Špotáková
Barbora Špotáková
zobrazit profil Lionel Messi
Lionel Messi