Josef Masopust

Datum narození: 9. 2. 1931
Datum úmrtí: 29. 6. 2015
Místo narození: Střimice
Výška: 177 cm
Profese: bývalý fotbalista, trenér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Josef Masopust byl český fotbalový záložník a trenér. Obdržel Zlatý míč a ČMFS ho v roce 1962 vyhlásil nejlepším českým fotbalistou posledních 50 let.

Narodil se v dnes již zaniklé obci Střimice u Mostu. Fotbalová kariéra Josefa Masopusta byla neodmyslitelně spjata s pražskou Duklou, ale začínal ve 14 letech v mostecké mládeži.

Josef Masopust byl hvězdou Dukly

První zkušenosti v seniorském A Týmu Josef Masopust nabral v Teplicích, kde hrál mezi roky 1950 až 1952. Právě v roce 1952 přestoupil do pražské Dukly, kde se stal absolutní hvězdou a vydržel tam do roku 1968. Kariéru ukončil v roce 1970 v dresu belgického Crossing Club Schaerbeek.

Stal se nepostradatelným článkem československé reprezentace. Z pozice středního záložníka tvořil hru a díky své technice byl nenahraditelným. V reprezentaci Josef Masopust odehrál 63 zápasů a nastřílel 10 gólů. Vrcholem jeho kariéry bylo finále mistrovství světa 1962, ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které nakonec ale prohrálo 1:3.

Mafopust trénoval i v Indonésii

Krátce po skončení kariéry se Josef Masopust začal věnovat trénování. Nejprve v klubu Crossing, poté vedl brněnskou Zbrojovku, s kterou získal v roce 1978 titul, reprezentaci Československa, juniorku Indonésie nebo Děčín. 

V roce 1962 Josef Masopust obdržel významnou cenu Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu, což kromě něho dokázal Pavel Nedvěd, a Českomoravský fotbalový svaz ho vyhlásil Nejlepším českým fotbalistou posledních 50 let.

Pelé ocenil Josefa Masopusta 

V roce 2000 Josef Masopust vyhrál anketu Česká fotbalová osobnost století, krátce poté jej odborníci zvolili Českým fotbalistou století a v roce 2014 byl uveden do Síně slávy deníku Sport.

Pelé Josefa Masopusta roku 2004 zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů. Figuruje na seznamu UEFA Jubilee 52 Golden Players.

Josef Masopust zemřel 29. června 2015.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Jiří Smejkal
Jiří Smejkal
zobrazit profil Tatiana-Mosio Bongonga
Tatiana-Mosio Bongonga
zobrazit profil Tomáš Pilík
Tomáš Pilík
zobrazit profil Matěj Machovský
Matěj Machovský
zobrazit profil Michal Bílek
Michal Bílek
zobrazit profil Petr  Vampola
Petr Vampola
zobrazit profil Jakub Vrána
Jakub Vrána